Sörmland är ett populärt tillhåll för sommarboende storstadsmänniskor. Särskilt stockholmare vill gärna köpa fritidshus här, enligt en undersökning av statliga SBAB bank.
Historien om Sörmlands popularitet som sommarlän går tillbaka till 1600-talet. På den tiden fanns inga avloppssystem i stadsmiljön och sjukdomar härjade. Det var dock bara adeln som hade råd att lämna storstadens larm och smittorisker för rekreation och vila på landsbygden.
– Rika familjer från Stockholm bodde i herrgårdar på sommaren, inom rimligt avstånd från storstaden. Men tjänstefolket skötte herrgårdarna året runt, berättar Magnus Nilsson, strateg på Regionförbundet Sörmland.
Först för cirka 100 år sedan fick människor i fler samhällsklasser än den adliga råd och möjlighet att skaffa sig sommarboende. I och med tågets inträde som transportmedel kunde fler ta sig från staden till landet. Efter andra världskriget kom personbilen och under 1950- och -60-talen nådde sommarstugetrenden sin höjdpunkt.
– Sommargäster är bra för lokalsamhället. De blir ambassadörer för landsbygden och tar dit vänner och släktingar. De håller också igång näringslivet och får butikerna att gå runt, vilket ger positiva effekter till de fast boende, säger Nilsson.
Att lanthandlar trots detta kan tvingas att stänga beror snarast på att många tar bilen för att handla alla nödvändigheter på ett och samma ställe, tror Nilsson.
Fördelen för länets kommuner med fast boende invånare är att dessa betalar skatt där de bor. Sommargästernas skatt hamnar i hemkommunen – samtidigt som de i viss mån kan utnyttja den service som sommarkommunen erbjuder.
– Detta innebär en viss kostnad för kommunen. Men å andra sidan vägs det upp av att de sommarboende handlar där.
Fortfarande gör närheten till huvudstaden Sörmland till ett favoritlän i Sommarsverige. Sörmland är också bland de län som har den högsta inflyttningen till landsbygden och till fritidshusen.
– Generellt flyttar folk i Sverige in till städerna. Men befolkningen i Sörmlands landsbygd ökar. Då flyttar folk främst till själva landsbygden och inte till samhällena.
– Också det innebär en högre kostnad för kommunen, då den har plikter gentemot medborgarna som till exempel skolskjuts. Men sommarstugor är oftast gamla byggnader som blir permanenta boenden på grund av fina lägen.