En meny med smak av Sörmland: "Kan avslöja en råvara"

Öland har kroppkakor och Norrland pitepalt, men vad är en sörmländsk meny? Det ska Tobias Andersson besvara. Han har huvudansvaret för att komponera en trerättersmeny som speglar Sörmland. "Vi hade första mötet förra veckan och det var heta diskussioner om allt möjligt", säger han.

Tobias Andersson samarbetar med matkreatörerna Maria Printz och Patrik Arneke. Tillsammans ska de ta fram en meny som speglar Sörmland. "Det kommer vara en modern meny med restaurangelegans", berättar Tobias Andersson, huvudansvarig för arbetet med landskapsrätterna.

Tobias Andersson samarbetar med matkreatörerna Maria Printz och Patrik Arneke. Tillsammans ska de ta fram en meny som speglar Sörmland. "Det kommer vara en modern meny med restaurangelegans", berättar Tobias Andersson, huvudansvarig för arbetet med landskapsrätterna.

Foto: Fanny Lindblad/Hans Cogne/Privat

Sörmland2022-03-23 04:45

År 1995 förtecknade Telia landskapsrätter i telefonkatalogen som gick ut till svenska folket. Där utsågs stekt pomerans- och nejlikeinlagd strömming med kumminkryddat knäckebröd som representativ för Sörmland. År 2010 gjorde Ica en stor undersökning som resulterade i att Sorundatårtan utsågs till Sörmlands landskapsrätt.

Nu har Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien tagit ett eget initiativ för att kröna "Svenska landskapsrätter". Initiativet har skickats till landshövdingarna i Sverige och därmed Beatrice Ask som representerar Sörmland. Hon och Jonas Hammar, husföreståndare på residenset, har diskuterat vilka som lämpar sig för uppdraget.

– Vi diskuterade vilka som samlar mest mathantverk i länet och då kom vi fram till Sörmlands matkluster. Vi tycker att det är en bra organisation som speglar Sörmland, säger han.

Beatrice Ask har därför gett Sörmlands matkluster, ett nätverk med 130 lokala producenter, ansvaret för att komponera en trerättersmeny som ska representera landskapet.

– Vi hade första mötet förra veckan och det var heta diskussioner om allt möjligt. Det är svårigheter med en sådan här meny så det är bra att man för en riktig diskussion. Menyn ska kännas igen av, inte bara av kockarna, utan allmänheten, säger Tobias Andersson, styrelsemedlem i Sörmlands matkluster och ägare av Edsbacka bistro i Strängnäs.

Tillsammans med matkreatörerna Maria Printz och Patrik Arneke arbetar han fram en meny som både ska vara en modern tolkning av regionens mathistoria, kännas igen av dagens generation och gå att laga hemma.

undefined
"Man vill att menyn ska kunna återskapas och spridas och kanske sätta sig hos dagens generation så att menyn kan vara med i tio år framöver", säger Tobias Andersson, ansvarig för komponeringen av Sörmlands landskapsrätter. Bilderna är arkivbilder och har ingenting med menyn att göra.

Råvarorna ska hämtas från lokala producenter. Tobias Andersson kan i nuläget avslöja en delaktig aktör, nämligen Ösvreta gård i Nyköping som bland annat producerar ekologiska och kravmärkta mejeriprodukter.

Till skillnad från Öländska kroppkakor och Norrbottens pitepalt har Sörmland ingen given rätt. Det är kruxet, menar Tobias Andersson. Tillsammans måste trion besvara frågan, vad är en sörmländsk maträtt?

– Det finns mycket man kan förknippa med Sörmland. Vi har både hav, kust, insjöar och skog, så det finns mycket vilt både från sjön, djurriket på land och väldigt mycket vilda växter. Sen har vi många grönsaker som odlats här länge, säger Tobias Andersson som är förtegen om menyn.

Från sjön nämner han råvaror som gösen som finns både i Mälaren och Hjälmaren. Från det vilda lyfter han dovhjort och vildsvin, medan olika kålsorter och potatis är Sörmländska karaktärer från växtriket. Rabarber, honung och spannmål ingår också i diskussionen.

Trots hintarna vill inte Tobias Andersson bekräfta vilka råvaror som kommer närvara på tallriken, förutom...

– Jag kan avslöja en råvara som Sörmland är väldigt stolt över och det är det sörmländska Åkeröäpplet, säger han och berättar att den kommer göra sitt framträdande i huvudrätten – som även kommer innehålla viltkött.

undefined
"Kål har aldrig varit så trendigt som det är i dag", säger Tobias Andersson, ansvarig för att komponera menyn. Förutom råvarorna ska dukning och dryck hämtas från sörmländska producenter.

På två månader ska ett recept vara testat och framtaget för att skickas in 30 april. På grund av tidsfristen har inte allmänheten möjlighet att komma med synpunkter.

– Det viktiga är att sörmlänningar kan känna en anknytning till rätterna. Sörmland är så pass stort och det är svårt att tillfredsställa alla, men det är en del av utmaningen.

Konceptet landskapsrätter

"Akademiernas förhoppning är att tillsammans med de 21 svenska länen stimulera till kreativa nytolkningar av lokala rätter och måltidstraditioner. På detta sätt kan vi väcka nya generationers intresse för landskapens betydelser av unika råvaror och måltider till glädje för svensk måltidskultur och landsbygdsutveckling", står i inbjudan.

30 april – lämna in receptet.

20 maj – presentation för Beatrice Ask, landshövding i Sörmland.

20 oktober, måltidens dag – presentation av landskapsrätterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!