Enligt Erik Karlsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Sörmland, finns det fler förklaringar till att arbetslösheten är så hög i länet.
– Vi har en hög andel nyanlända i vår region som också var det som gjorde att vi också hade en bra arbetskraftstillförsel under de här sista åren av högkonjunkturen -16, -17, -18 och början av -19. Sedan är det många kvar i den gruppen som behöver fortsätta jobba med omställning och hitta den gångbarheten som den svenska arbetsmarknaden idag kräver. Vi har också en hög andel av människor som saknar gymnasial grundskolekompetens, säger han.
Jämfört med förra året har läget på arbetsmarknaden förbättrats i både Sörmland och riket, men återhämtningen når inte alla. Det framgår av Arbetsförmedlingens rapport "Arbetsmarknadsutsikter våren 2021" som publicerades på onsdagen. Rekordhög långtidsarbetslöshet riskerar att bita sig fast och situationen kommer att kräva att fler ställer om.
– Det här med omställning och vidareutbildning är otroligt viktigt. Första steget är att nå upp till en allmän grund motsvarande en gymnasiekompetensutbildning oavsett vad det är för utbildningsinriktning. Starka yrkesinriktningar, alltså yrkesgymnasium, är jättegångbart i vårt län fortfarande, säger Erik Karlsson vid Arbetsförmedlingen.
– Vi ser inom IT och inom den privata tjänstesektorn att där kommer vi att komma tillbaka i slutet av 2022 och då gäller det att man kan ta de jobben.
Även om arbetslösheten är hög är den på väg ner och kommer nästa år att ligga på en nivå strax över den som rådde innan pandemin.
– Framförallt är det den inhemska strukturen kopplad till omsorg och vård som fortfarande har ett jättehögt behov, säger Erik Karlsson.
De statliga stimulanserna har mildrat effekterna av pandemin. Möjligheten till korttidspermitteringar har gjort det möjligt för att företag att snabbt ställa om nu när det börjar gå uppåt igen.
– Man har inte behövt nya anställningsprocesser och sånt där. Det innebär också att istället för att lägga ner och avveckla verksamheter så har man bara skrinlagt dem och gått på sparlåga.
– Sedan har man också lyckats komma igång mot exportmarknaden.
I maj månad uppgick arbetslösheten i Sörmland till 10,4 procent. Högst arbetslöshet hade Eskilstuna med 13,1 procent och lägst Trosa med 5,2 procent.