Orosmolnen hotar ständigt att dra in över biodlare och bisamhällen. Varrokvalstret som lägger ägg i drönarceller och på sikt kan döda hela samhällen, finns i varierande omfattning hos alla biodlare.
– Det finns metoder att ta till som att ta bort kvalsteräggen innan de kläcks. Vi måste se till att varroan inte får övertag. I framtiden kanske man kan få avla fram en drottning som är immun mot kvalstret, men det lär dröja många år, säger Kenth Lang, biodlare och bi-tillsyningsman i Eskilstuna.
Varroa är dock inte det allvarligaste hotet.
I början av juni i år fanns den fruktade amerikanska yngelrötan hos tambin i alla län utom Sörmland, från Västmanland och ner till Skåne, inklusive Öland och Gotland.
– Norr om Mälaren har de stora problem. Där är yngelrötan utbredd men Mälaren fungerar som en barriär, för den tar sig bina inte över. I södra delen av länet finns ingen skyddande motsvarighet, säger han.
Amerikansk yngelröta har funnits även i Sörmland i bland annat Eskilstuna, Nyköpingstrakten och runt Björkvik.
– Men i dag, och då menar jag verkligen i dag, är vi det enda länet i den södra halvan av landet som inte har yngelröta. Hur det är i morgon vet vi inte. Sporerna kan spridas mellan kuporna via exempelvis kläder eller handskar. Tyvärr är det bara att bränna upp bin och kupor om man drabbas. Det finns ingen bot, säger han.
För närvarande är dock humöret hos Sörmlands biodlare gott.
Hos Kenth Lang i Lista Torsborg, Eskilstuna kommun, är honungsproduktionen i full gång. Surret av flit från sisådär 750 000 bin ljuder i det prunkande landskapet.
Årets säsong ser ut att bli bra, jämfört med fjolårets, mycket tack vare vädret.
– Mellan mars och augusti i fjol fick vi 70 millimeter regn. Bara i maj i år fick vi 60 millimeter. Det är därför en otrolig skillnad i växtlighet jämfört med i fjol, säger han.
Den tillfälliga värmeböljan i april fick ordentlig fart på samhällena. Blomningen och därmed tillgången på nektar exploderade och drottningarna ökade yngelläggningstakten.
En ovälkommen konsekvens av den plötsliga vårvärmen var att många bin har svärmat, det vill säga rymt från sina ordinarie kupor på grund av platsbrist.
– Det är upp till oss biodlare att ha koll och bygga ut vartefter bina blir fler. Men samtalen om svärmande bin har varit många, säger Kenth Lang som även är bitillsyningsman och hjälper till att fånga in bin på vift.
Skulle du säga att ni biodlare skapar miljönytta?– Ja, utan pollinering stannar världen. Visst finns det andra pollinatörer förutom bin, men har du tänkt på en sak? Hur ser framrutan på bilen ut när du är ute och kör, är det lika mycket insekter som förr? Nej, många insekter är borta.