Sörmland gynnas i klimatsmart semestertrend

Företag märker att intresset för cykelsemester ökar. Sörmland är inget undantag.

Allt fler väljer att cykelsemestra under semestern.

Allt fler väljer att cykelsemestra under semestern.

Foto: Privat/TT

Sörmland2019-10-06 09:51

 Den klimatsmarta och hälsopositiva trenden att cykla på semestern växer. Med flera lokala cykelleder och den stora länstäckande leden Näckrosleden är Sörmland ett attraktivt län att förlägga cykelsemestern i.

– Vi sett en ökning denna säsong, och fram till och med juli hade antalet bokningsförfrågningar för färdiga cykelpaket ökat med 11,5% jämfört med samma period förra året, berättar Katarina på företaget Sweden by Bike. Företaget som både tillhandahåller information om leder och säljer paketresor tror att cykelsemester är framtidens melodi.

­– Vi ser ett stadigt ökande intresse för cykelresor och cykelsemester på svensk mark. Fenomenet är en miljardindustri nere i Europa och utvecklas sakta men säkert även i Sverige, säger Katarina Bergstrand på företaget.  

Vännerna Elin Desax och Maria Sandberg-Ställ från Nyköping vandrade i Norge 2018. Vännerna gillar lite mer aktiva semesterar och i år föll valet på att cykla på Gotland på semestern.

– Jag skulle cykla cykelvasan i augusti och hade inte hunnit träna så mycket som jag hade tänkt. Så vi såg det som ett bra tillfälle att både träna och uppleva, berättar Elin Desax.

Duon hyrde cyklar på plats i Visby och under fyra dagar så cyklade de runt på Gotland.  De blev många mil, innehållande tältning på Fårö, raukspaning efter den berömde rauken "Hunden", bad, loppisar  och crêpes. 

– En fördel med att cykla är man färdas på fler småvägar, och så ser man saker på närmare håll, med bil färdas man mer från punkt A till punkt B, säger Maria Sandberg-Ställ.

 – Det som kan vara nackdelen är ju att det blir lite väderberoende när man cyklar. Vi hade ju tur med vädret men sista dagen regnade det så då blev det nästan raka vägen tillbaka till Visby, säger Elin Desax.

På Cykelfrämjandet märker de också att intresset ökar, även om det är svårt att ta fram statistik. Många som tar cykeln på semestern bokar ingenting så därför är det svårt att föra en exakt statistik.

­­– Cykelturism har en bredd som är lätt att glömma bort och omfattar allt ifrån paketresor skräddarsytt för tyska pensionärer till den mer äventyrliga "bikepacking"-trenden och destinationsbaserad stigcykling, säger Hans Stoops projektledare rekreationscykling, turism och MTB på Cykelfrämjandet.

– Cykelturism tas också nu mer på allvar av regioner, som ser den potentialen för besöksnäringen som cykelturism representerar, säger han.

Picknik i det gröna, allt fler väljer att ta cykeln ut på semestern.
Picknik i det gröna, allt fler väljer att ta cykeln ut på semestern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!