Många sörmlänningar hos Kronofogden

Sörmlänningarna intar bottenplaceringen vad gäller skulder till Kronofogden. "Den höga arbetslösheten i länet är säkert en bidragande orsak", säger Johan Krantz, analytiker på myndigheten.

I Sörmland brukar en relativt hög andel av befolkningen ha skulder hos oss, berättar Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

I Sörmland brukar en relativt hög andel av befolkningen ha skulder hos oss, berättar Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Foto: Jeanette Andersson

Sörmland2021-01-24 07:30

Vid årsskiftet hade 4,7 procent av länets invånare skulder till Kronofogden. Det är den högsta andelen i landet. I riket som helhet var siffran 3,8 procent.

Sörmlands bottenposition förvånar inte Johan Krantz. Länet har länge haft en hög andel skuldsatta hos Kronofogden och brukar konkurrera med Gävleborgs län om att inta bottenplaceringen.

– Sannolikt har detta med arbetsmarknaden att göra. Just nu har Sörmland högst arbetslöshet i landet och det brukar avspegla sig i vår statistik, säger han.

Med tanke på att befolkningens skulder hos Kronofogden brukar variera med förändringar i samhällsekonomin befarade Kronofogden att 2020 skulle bli ett riktigt mörkt år.

Orsaken är naturligtvis pandemin. När de ekonomiska effekterna av smittan började synas i mars, såg Kronofogdens analytiker framför sig att skulderna skulle öka på samma sätt som under 1990-talets kris.

– Så illa blev det tack och lov inte, säger Johan Krantz.

undefined
I Sörmland brukar en relativt hög andel av befolkningen ha skulder hos oss, berättar Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Antalet personer med skulder till Kronofogden har i och för sig ökat, i både riket och i Sörmland. Men det handlar om relativt små ökningar. I riket har 402 205 personer skulder hos Kronofogden och det är cirka fem tusen fler än för ett år sedan. I Sörmland handlar det om 10 984 personer, en ökning med 150 personer.

Sannolikt har de stödåtgärder som riktats mot näringslivet haft en stötdämpande effekt och bromsat den negativa utvecklingen, tror Johan Krantz.

– Många människor har dessutom minskat sin konsumtion, till exempel genom färre resor och restaurangbesök.

Det sammanlagda skuldbeloppet hos Kronofogden ökar desto mer. I dag uppgår beloppet till 87 miljarder kronor. Det är 15 miljarder mer än för fem år sedan.

Eftersom antalet skuldsatta inte ökar i samma omfattning innebär det att de personer som har skulder hos Kronofogden, är skyldiga större belopp än tidigare.

En del av ökningen hänger samman med att en del av de skuldsatta har hamnat hos Kronofogden efter att ha fått lån till konsumtion, ofta utan säkerhet.

– För de som inte klarar av att betala tillbaka lånet ökar skulden varje år. Räntan kan ligga på 25 procent och med sådana räntenivåer drar det snabbt iväg, säger Johan Krantz.

Hur tror du utvecklingen blir under 2021?

– Det är väldigt svårt att göra prognoser. Det beror helt på hur pandemin utvecklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!