Skyhöga skogsskador av granbarkborre

Förväntningarna var att skadorna på granskog skulle minska i år. Så blev det inte och största volym skadad skog är i Södermanland, Östergötland och Örebro län.

Angreppen på gran är lika stor i år som förra året.

Angreppen på gran är lika stor i år som förra året.

Foto: Thomas Möller

Sörmland2021-11-28 04:33

– Det är mycket oroande att vi fortsatt ser de här skyhöga nivåerna av skador. Nu behövs en större kraftsamling av alla aktörer för att bryta trenden, säger Kerstin Ström, projektledare för Stoppa borrarna på Skogsstyrelsen.

Skadorna av granbarkborre är lika höga i år som förra året och Sörmland tillhör de tre mest drabbade regionerna, enligt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som står för inventering.

80 procent av den skadade skogen stod kvar vid årets inventeringstillfälle. Skogsstyrelsen bedömer att orsaken troligen är svårigheterna att hinna med att avverka den skadade skogen. Vissa angrepp kan dessutom vara svåra att upptäcka i ett tidigt skede vilket är ett stort problem, enligt Skogsstyrelsen. 

– Eftersom många granbarkborrar då kommer att övervintra och orsaka mer skador under nästa år. Här måste vi inom skogssektorn rannsaka oss själva och utvärdera vad vi kan göra mer utifrån våra olika roller och ansvar, säger Kerstin Ström.

Skogsstyrelsen kommer nu att analysera inventeringsresultatet tillsammans med andra myndigheter och skogliga företag i samverkansprojektet Stoppa borrarna.

– Det är en unik situation vi upplever nu och det här resultatet visar hur svårt det är att förutsäga hur skadenivåerna utvecklar sig efter kraftig torka. 

Fortsatt forskning krävs för att samhället ska kunna komma tillrätta med granbarkborreproblemen och sätta in rätt åtgärder, enligt Skogsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!