– Indelningskommittén gjorde helt klart att man kommer att stå fast vid Svealandsregionen i sitt slutbetänkandet till regeringen, säger landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S), en av Sörmlandsrepresentanterna på mötet.
De senaste dagarna har protesterna mot den tilltänkta storregionen tilltagit. Landshövding Liselott Hagberg har dömt ut förslaget för att det inte tar hänsyn till arbetsmarknadens behov. Sörmlandsmoderaterna har sagt nej av samma skäl och dessutom protesterat mot den pressade tidsplanen.
Nejsägarna förespråkar fortfarande en allians med Stockholm, med hänvisning till sörmlänningarnas omfattande arbetspendling dit. Men den diskussionen tycker Monica Johansson det är dags att avsluta.
– Det finns inte en chans att vi får gå ihop med Stockholm. Det finns över huvud taget inte längre några förutsättningar att diskutera vilken region vi ska tillhöra. Det är Svealandsregionen som gäller.
Därför tycker hon det är bättre att lägga kraften på nästa steg i processen, frågan om när den nya regionen ska vara på plats.
– Det är vår hemläxa till nästa möte den 4 maj. Kommittén vill veta om Sörmland vill ha ett beslut redan 2019 eller om det ska vänta till 2023.
För egen del lutar Monica Johansson åt ett beslut så tidigt som möjligt.
– Ska det göras så är det lika bra att det går snabbt. Blir det inget av den här gången tror jag vi kan lägga storregionfrågan på hyllan under överskådlig tid.
Hans Ekström, ordförande för S-distriktet i Sörmland är av samma åsikt.
– Det är lika bra att få det gjort, säger han.
Länets socialdemokrater har stött och blött regionfrågan flera gånger de senaste veckorna, senast i rådsgruppen där det sitter ledande socialdemokrater från hela Sörmland.
– Vi har landat i att Svealandsregionen inte är den bästa för Sörmland, men att det kunde vara värre, säger Hans Ekström.
– Ur rent egoistisk synpunkt vore det bättre att ingå i Stockholms arbetsmarknadsregion. Men när det nu inte går är det i alla fall bra att man inte delar upp Stockholms omland i flera regioner.
– Det här är en typisk fråga som det är väldigt lätt att säga nej till. Samtidigt måste man fråga sig hur bra det bra det vore för Sverige att fortsätta som nu, i en länsindelning från 1600-talet.
– I slutänden handlar det om vilket parlamentariskt stöd förslaget kommer att få, säger Hans Ekström.