– Jag kom på att det var tusen år sedan jag vaccinerade mig, så nu gör jag det.
Det säger Sam Runds Dahlbeck vid den vaccinationsbuss som på måndagen står på Stora torget i Nyköping.
Förra året registrerades 55 fall av TBE, fästingburen hjärninflammation i Sörmland – fler än någonsin och nära en tiondel av landets totalt 594 fall. Flest per capita, enligt Folkhälsomyndigheten.
Det finns ingen behandling mot sjukdomen, som kan ge bestående men och i sällsynta fall är dödlig. Däremot ger vaccin bra skydd mot viruset. Ett par veckor efter dos två har cirka 90 procent antikroppar i runt ett år och dos tre ger nära 100 procent skydd i minst tre år.
Det allmänna rådet är att alla som är i naturen – trädgårdshäng, hundpromenader eller en golfrunda – bör vaccinera sig. Trots det finns varken register eller specifika rekommendationer. Folkhälsomyndigheten utreder frågan.
Rekommendationer hade varit bra. Det tycker Sam Runds Dahlbeck, utflyttad från Oxelösund till Malmö och nu på familjebesök i fästingtätt landskap:
– Jag har tänkt på det väldigt länge men inte kommit till skott. Man kommer inte ihåg.
Utan ett centralt register får var och en ta ansvar för att få rätt antal grund- och påfyllnadsdoser. Viss hjälp kan man få via den klinik man väljer att ta sin spruta hos, i form av sms- eller mejlpåminnelser.
Så funkar det på Nyköpings vaccinklinik.
– Vaccinerar man sig hos oss registreras det också på 1177, säger Monika Nyman, verksamhetschef på vaccinkliniken.
TBE-sprutan i bussen kostar 430 kronor. Det kan jämföras med de 395–530 kronor det, enligt tidningen Läkemedelsvärlden, kostar vuxna att vaccinera sig på någon av Region Sörmlands vård- eller hälsocentraler. På fästing.nu finns en lista över olika utförare.
För barn och unga på 3–19 år är det gratis, en subvention som regionen 2018 var först i landet att införa.
Symtomen på TBE är först huvudvärk, muskelvärk, trötthet och hög feber i några dagar, sedan tillfrisknar man. De flesta blir helt friska, men för ungefär var tredje sprids viruset vidare till hjärnan. Någon vecka efter att man piggnat till drabbas man av kräkningar, förvirring, ljud- och ljuskänslighet, hög feber och svår huvudvärk.
Uppskattningsvis var tionde får förlamningssymtom. Enstaka dör.
Nu ska Sam Runds Dahlbeck hålla sitt TBE-skydd aktivt, säger hon:
– Nu kanske jag vågar promenera i skogen utan att vara nervös.