Fortsatt minskad trivsel och ökad stress i skolan

Trivseln i skolan fortsätter att minska och stressen fortsätter att öka. Det visar den senaste upplagan av Folkhälsomyndighetens återkommande studie av skolbarns hälsovanor.

Enligt Folkhälsomyndighetens rapport är andelen 15-åriga pojkar som utsätts för mobbning rekordhög i Sörmland.

Enligt Folkhälsomyndighetens rapport är andelen 15-åriga pojkar som utsätts för mobbning rekordhög i Sörmland.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sörmland2023-06-07 11:33

Studien har genomförts sedan mitten av 1980-talet bland 11-, 13-, och 15-åringar i Sverige. Den senaste undersökningen genomfördes 2021/2022 och är nedbrytbar på länsnivå. Den visar att trenden med minskad trivsel och ökad stress håller i sig. Utvecklingen har pågått i cirka tio år. Flickor är mer stressade än pojkar. 

Folkhälsomyndigheten skriver i rapporten att tidigare forskning har visat att skolreformen 2011 ökade den skolrelaterade stressen och minskade självförtroendet när det gäller skolprestationer hos elever. Folkhälsomyndigheten menar att skolan kan skapa förutsättningar för trygghet och trivsel genom att ge lärare och övrig skolpersonal bättre förutsättningar att stötta elever. 

Sedan 2009/2010 har elevsammanhållningen försämrats och allt fler mobbas i skolan. Sörmland sticker ut genom att ha landets högsta andel 15-åriga pojkar som blir mobbade. De blir även mest nätmobbade i landet. Även sörmländska flickor ligger högt när det gäller nätmobbning. 

Undersökningen visar att allt fler har hälsobesvär, en utveckling som pågått ända sedan mitten av 1980-talet. De vanligaste besvären bland flickor är att vara irriterad eller på dåligt humör och att ha känt sig nere. Vanligast bland pojkar är att vara irriterad eller på dåligt humör, följt av att ha svårt att somna. 

Under de senaste 20 åren har andelelen som varit fysiskt aktiva en timme om dagen varit låg. Den är en högre andel av pojkarna som är fysiskt aktiva och tränar på fritiden. Omkring en tredjedel av både pojkar och flickor spenderar mycket tid eller nästan all sin fritid sittande.

Utvecklingen är blandad när det gäller skolbarnens matvanor. Andelen som äter frukost varje dag har minskad sedan början av 2000-talet. Andelen som äter grönsaker har ökat. 

Undersökningen handlar även om skolbarnens kroppsuppfattning. Bland 15-åringarna tycker ungefär hälften att de är för tjocka eller för smala. Det är vanligare att flickor tycker att de är för tjocka, och vanligare att pojkar tycker att de är för smala. 

Folkhälsomyndigheten skriver i sin rapport att det är bekymmersamt att användningen av alkohol och snus ökar. I den senaste undersökningen bryts den positiva utvecklingen med minskad alkoholkonsumtion som har pågått sedan slutet av 1990-talet. Andelen 15-åringar som snusar ökar, framför allt bland flickor. Många snusar nikotinsnus, även kallat vitt snus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!