Vad ska 2020-talets föräldrar ge sina barn för namn? Troligen Belle och Bianca, Loke och Bo, men sannolikt varken Margareta, Gunborg eller Christer.
– Babynamntrenderna går ganska långsamt, men jag tror att det kommer att fortsätta med internationella namn och rätt korta namn, och även Disneyinspirerade namn på flickorna. Jag tror att nordiska namn fortsätter vara populärt bland pojkarna, som Loke och Ture. Flickornas tilltalsnamn fortsätter nog vara mer engelskklingande, säger Katharina Leibring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala.
Lina och Erik Lindhe i Stigtomta har tre barn, Max, Bo och Rut.
– Korta namn är lite yrkesskada för mig, som är lärare. Korta namn är bra för att barnen kan skriva dem tidigt, säger Lina Lindhe.
När äldste sonen Max fick sitt namn för 14 år sedan var namnet ovanligt. Andre sonen Bo har fått namn efter morfar.
– Just när vi valde Bo var det jätteovanligt. Nu är han åtta år och det namnet verkar komma mer och mer.
Yngsta barnets namn heter Rut.
– Hon är sju år nu, och det är ingen i hennes ålder som heter så. Vi var kanske lite före vår tid med alla tre namnen.
2018 var Olivia och Liam de populäraste namnen för nyfödda barn i Sörmland och i Östergötland är Maja och William populärast, enligt Statistiska centralbyrån. Men underlaget är ganska litet, konstaterar Katharina Leibring, i Sörmland är det 21 flickor som fått namnet Olivia. Bland alla invånare oavsett ålder i Sörmland är Eva och Lars de vanligaste förnamnen.
Förnamn som ges åt nyfödda brukar komma tillbaka med ungefär 80 eller 90 års mellanrum, och trendiga bebisar som föds från 2020 kan tänkas få namn som var populära ungefär 1940, som Bo och Margareta.
– Det brukar gå tre generationer. När man själv är småbarnsförälder tittar man på sin farmors och morfars generation. Men Margareta kommer nog inte tillbaka, det är för långt. Trenden går mot korta namn, särskilt till flickor. Bo är på väg tillbaka, liksom Bosse. Bo är ett Astrid Lindgren-namn, som fortfarande spelar stor roll för tilltalsnamn i Sverige, säger Katharina Leibring.
En del namn, som 1960-talets Christer och Carina, lär få vänta, andra äldre namn kommer inte tillbaka alls. Ett exempel på ett sådant namn är Gunborg, och andra namn med förleden Gun, enligt namnforskaren.
– Just Gun-namnen verkar inte alls gångbara bland dagens föräldrar. Möjligen är det för att de namnen inte fungerar internationellt, om man med internationellt menar på engelska.
Dubbelnamnen då? De klassiska, som Lars-Erik och Britt-Marie, lyser med sin frånvaro bland de nyfödda. Men kanske är dubbelnamn i ny tappning redan här.
– Efterledet -li har blivit väldigt populärt, Nova-li, Ida-li, Ylva-li, med många olika stavningar. Emma-Lovisa finns, och Lily Rose finns. Det finns några Anna-Clara och Maja-Stina också. Det är inte lika många dubbelnamn för pojkarna, de som finns börjar oftast på Carl, Carl-Axel och Carl-Johan. De dubbla pojknamnen kan ha levt kvar mer på landsbygden och dyker upp ibland bland dubbelnamn som kommit sent till Sverige, som Juan-Pablo och Mohammed-Amin, säger Katharina Leibring.
Generellt, fortsätter hon, kan man säga att dagens föräldrar är mer individualistiska än föräldrar i forna tider. Bara 30 av de populäraste tilltalsnamnen på bebisar finns bland befolkningens 100 vanligaste namn.