Nya undersökningar visar att sörmländska barn och unga generellt har sämre både psykisk som fysisk hälsa än barn i andra delar av landet. Och den psykiska ohälsan bara ökar. Det märker Region Sörmland inte minst på att trycket blivit betydligt hårdare mot de egna samtalsmottagningarna i länet, dit barn och ungdomar kommer för hjälp.
Samtalsmottagningen barn och unga, SAMBU, tar emot patienter i åldrarna 6–18 år med psykisk ohälsa som bedöms vara lindrig till medelsvår. SAMBU har funnits sedan 2016 och har efter hand byggts ut medan besöken ökat kraftigt. Antal fysiska- och indirekta besök till SAMBU ökade med 80 procent från 2017 till 2020.
– Hur coronapandemin påverkar barn och ungas psykiska ohälsa på kort och på lång sikt kan vi med säkerhet inte säga i dag, men vi behöver arbeta för att ta hand om en ökad psykisk ohälsa hos våra barn och ungdomar, säger Veronica Kurzbaum Dahlberg, enhetschef för samtalsmottagningarna.
– En pusselbit för att få ner den psykiska ohälsan är att satsa på en förstärkning av samtalsmottagningarna så vi kan fortsätta att göra skillnad.
Regionstyrelsen förväntas under tisdagens sammanträde ta beslutet att satsa tre nya miljoner på länets samtalsmottagningar.
– Nu stärker vi samtalsmottagningarna ytterligare för att öka tillgängligheten och kunna hjälpa fler barn och ungdomar med psykisk ohälsa, säger Jonas Lindeberg, Vård för pengarna, regionråd med särskilt ansvar för hälso- och sjukvård.