− De ekonomiska konsekvenserna av covid-19 är i nuläget svåra att överblicka. Det enda vi vet säkert är att de blir kännbara i flera år framöver, trots att vi har utgått ifrån ett relativt positivt scenario för smittspridningen, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.
Kommunerna i Sörmland går miste om sammanlagt 465 miljoner kronor i år. Det framgår från SKR:s skatteunderlagsprognos i maj. Det är ett historiskt tapp på nästan runt tre procent sedan den senaste prognosen, som gjordes i februari.
– Vi har ingen som är gammal nog att ha varit med om någonting jämförbart, senast var under andra världskriget eller 30-talskrisen, säger Bo Legerius.
De kommuner som tappat mest är Eskilstuna med -168 miljoner, Nyköping med -89 miljoner, Strängnäs med -57 miljoner och Katrineholm med -55 miljoner. Samtidigt ökar utgifterna i kommunerna till följd av pandemin.
Nyköpings kommun har exempelvis lagt sammanlagt 8,5 miljoner bara för inköp av material, och över en miljon i övertidsersättning – hittills.
Färre i arbete ger flera miljoner mindre i inkomstskatt för kommunerna. Konkurser, arbetslöshet och permitteringar i stil med de under finanskrisen 2008 eller bostadskraschen i början på 1990-talet har tagit många kommuner på sängen. Det kan det dröja fram till 2023 innan samhällsekonomin stabiliserat sig, enligt SKR.
– Vad vi och de flesta bedömare tror är att när vi får börja röra oss mer fritt finns det möjligheter för ekonomin att återhämta sig ganska snabbt. Vi räknar med ett dramatiskt fall i BNP och för arbetsmarknaden under framför allt det andra kvartalet i år, säger Bo Legerius.
Att vi återgått till ett normalläge till hösten är inte troligt. Många tror att viruset kommer få en andra stor smittspridning i höst, vilket skulle försätta ekonomin i en betydligt värre knipa.
– Ju längre restriktionerna gäller, desto trögare går återhämtningen, säger Bo Legerius.
Vilka konsekvenser det får för Sörmlands kommuner är ännu svåröverblickbart. SKR hoppas att regeringens stödpaket till kommunerna ska fylla hålen som uppstår i ekonomin av stigande arbetslöshet och konkurser. Sammanlagt har 22,5 miljarder kronor i statsbidrag och stödpaket föreslagits av regeringen. 12,5 miljarder av stöden är permanenta ökningar, och alltså pengar som kommuner och regioner kommer få även kommande år.