– Det är en av våra stora utmaningar, det är ett jätteviktigt område att arbeta med.
Det säger Maria Vejdal, verksamhetschef för välfärd och folkhälsa i Region Sörmland, om att så många sörmlänningar är överviktiga.
Övervikt och fetma är ett stort folkhälsoproblem. Det medför ökad risk för att få sjukdomar som diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt Folkhälsomyndigheten är övervikt och fetma en av de främsta orsakerna till sjukdomsbörda och förtida död i Sverige – omkring 9 000 personer beräknas varje år dö i Sverige på grund av övervikt och fetma.
I Sverige beräknas 52 procent av den vuxna befolkningen vara överviktiga eller feta. Men det finns stora regionala skillnader. Sörmland är ett av de län som sticker ut med en ännu högre andel. Här beräknas 58 procent av den vuxna befolkningen ha övervikt eller fetma.
Det kan jämföras med grannlänet Stockholm, som har lägst andel, 44 procent. Men även jämfört med övriga grannlän utmärker sig Sörmland men en högre andel överviktiga.
Sett till hela Sverige är andelen vuxna med övervikt högst i Gävleborg, med 62 procent, följt av Västernorrland med 59 procent. I Norrbotten, Dalarna och Blekinge är andelen lika stor som i Sörmland, 58 procent.
Även när det gäller barn är andelen med övervikt och fetma hög i Sörmland med 21,4 procent bland 6-9-åringarna, enligt Folkhälsmyndighetens statistik.
Region Sörmlands undersökning Liv och hälsa ung visar på liknande resultat, och på att andelen unga med övervikt och fetma ökar över tid. Det är något som alltså oroar Maria Vejdal, inte minst med tanke på att den som är överviktig som barn riskerar att förbli det även som vuxen.
– Vi ser att problemet hänger med upp i åldrarna.
För att minska problemen med övervikt och fetma krävs flera olika insatser inte minst på samhällsnivå, menar hon.
– Det är väldigt viktigt att vi bygger samhällen som skapar god hälsa, säger Maria Vejdal och nämner samhällsplanering som uppmuntrar till fysisk aktivitet.
Att röra sig i vardagen är avgörande och viktigare än att gå på gym någon gång i veckan.
– Det är också jättebra, all rörelse är bra. Men det är inte lika avgörande som att vi inte ska sitta still tio timmar om dagen. Jag tror inte att vi vinner så mycket på att uppmana människor att hårdträna.