Nu har det gått ett drygt halvår sedan skatten på plastpåsar infördes. Det har inneburit att försäljningen av platspåsar i butikerna har minskat kraftigt, vilket i sin tur inneburit färre plastpåsar att kasta hushållssoporna i. Det har fått konsekvenser för sophanteringen.
Eskilstunaborna sorterar alla förpackningar och matavfall i olikfärgade påsar. Restavfallet, det vill säga det som inte går att återvinna, hänvisades förut till plastkassarna som man bar hem maten i från affären.
– När skatten infördes började folk köpa billigare avfallspåsar på rulle men de håller inte lika bra, säger Kent Briby, tillförordnad återvinningschef på Eskilstuna miljö och energi och fortsätter:
– Vi fick mer löst avfall i anläggningen eftersom påsarna gick sönder på vägen in till oss. Vi såg också att några kunder stoppade restavfall i de färgade påsar. Anläggningen kan bara läsa färgen på påsarna, inte vad som är i påsarna, så det är viktigt att det är rätt innehåll i påsen.
Därför har Eskilstuna kommun infört en svart påse för restavfall, som delas ut i brevlådan.
– På så sätt motade vi Olle i grind. Folk började använda de svarta påsarna som är av bättre kvalitet och plötsligt så är det inte löst avfall i anläggningen. I påsarna är det också oftast rätt.
I början delades den svarta påsen även ut på återvinningscentralen, men då blev åtgången alltför stor.
– Misstanken är i alla fall att de användes till andra verksamheter än de var avsedda för.
I Katrineholm delas gröna påsar ut. Även om statistiken efter plockanalyserna inte är klar ännu så ser man redan att påsarna, som är avsedda för matavfall, används till annat.
– Man paketerar saker som inte ska vara i dem, säger Helen Sylvefjord, kommunikationschef på Sörmland vatten.
Verksamheter som restauranger använder sig av en större grön påse som de hämtar på återvinningscentralen.
– Där har användningen ökat samtidigt som det är felsorterat i dem.
På sorteringsanläggningen sorteras de gröna påsarna ut inför biogasprocessen. Alla påsar rivs upp maskinellt och plasten sorteras bort.
– Är det då annat material än matavfall så kan det bli jätteproblem i den processen.
Sörmland vatten kommer nu åter att gå ut och trycka på vikten av att bara lägga matavfall i den gröna påsen.
– Det är första steget. Jag tror inte att någon gör det för att man vill förstöra. Jag tror att det beror på okunskap och att man inte tänker på nästa steg, säger Helen Sylvefjord.
I Nyköping används också den gröna påsen till matavfall. I Nyköping ligger rullarna med påsar i mataffärerna och kan hämtas vid behov.
– Hos oss har förbrukningen av de gröna påsarna tredubblats sedan plastskatten infördes, säger Emelie Nylund, renhållningschef i Nyköpings kommun.
Ökningen har inneburit en merkostnad för kommunen som, enligt Nylund, kan påverka renhållningstaxan i slutänden.
Nyköpingsborna har två olika kärl, ett för matavfall och ett för restavfall. Dessa töms i olika fack på bilarna.
Alla sopor tippas av på en platta på avfallsanläggningen sedan puttar en grävmaskin ner rätt påse i rätt container. Där finns det, enligt Emelie Nylund, risk att det blir fel om den gröna påsen har använts till annat än matavfall.
– En annan konsekvens för dem som vill sortera ut sitt matavfall är att påsarna tar slut. Vi har inte lyckats beställa påsar i den omfattning vi vill eftersom de är slut hos leverantören, säger Emelie Nylund.