På grund av otydlighet i Sveriges lagstiftning är det inte möjligt för SOS Alarm att se en exakt position varifrån du ringer. Enligt företaget diskuteras frågan med riksdag, regering, myndigheter och leverantörerna bakom mobilernas operativsystem för att få till en automatisk positionering när någon ringer 112. Under tiden arbetet pågår har SOS Alarm nu lanserat en ny app varifrån en person med internetuppkoppling kan ringa SOS Alarm. Genom appen får företaget upp en exakt position på var du befinner dig. Det underlättar för larmoperatören när positionering ska bestämmas.
– Utan appen har vi i dag inte möjlighet att se en exakt position. Vi kan få upp ett flera hektar stort område. Befinner man sig då i skogen, till sjöss eller på en bilväg och inte vet var man är tar det ganska lång tid för oss att säkerställa positionen. Genom appen kan vi göra det betydligt snabbare, vilket leder till att räddning fortare kan komma fram till platsen och rädda liv, säger Sarah Hummerdal, presstalesperson på SOS Alarm.
Framtagandet av appen har pågått i ungefär ett och ett halvt år, till en summa av några miljoner kronor. I måndags gick SOS Alarm ut med information till allmänheten och media att appen finns tillgänglig för nedladdning. På bara en dag hade omkring 200 000 nedladdningar gjorts.
Men för den som söker sjukvård i Sörmland via appen fungerar inte positioneringen. Det beror på att vårdsamtalen kopplas över från SOS Alarm till Sjukvårdens larmcentral, som i sin tur gör bedömningar, prioriteringar och positionering.
– SOS Alarm och SVLC arbetar i olika system och därför går inte positionen över. Men vi tittar på hur vi ska kunna lösa detta tillsammans för att hitta den bästa lösningen för den hjälpsökande, säger Sarah Hummerdal.
Men på Sörmlandskustens räddningstjänst i Nyköping gläds man åt satsningen och anser att appen kommer att underlätta i deras arbete.
– Om inte positioneringarna är rätt kan fel enheter larmas till platsen, vilket naturligtvis inte är bra. Jag vågar inte säga hur många gånger det händer på ett år, men det är relativt vanligt att positionering inte hamnar helt rätt. I vissa lägen har det mer betydelse än andra. Tiden för vår framkomst har betydelse för hur allvarlig olyckan blir, säger Patrik Kullman, räddningschef.
Mattias Gårdholt är räddningschef på Västra Sörmlands räddningstjänst i Katrineholm. Han delar Patrik Kullmans bild och tycker att appen är efterlängtad. Samtidigt menar han att det är frustrerande att det inte går att lösa via ett vanligt telefonsamtal.
– Jag kan tycka att det är konstigt att man inte kan pejla in telefonen direkt. Det har varit frustrerande i flera år. Men det här är ett jättebra initiativ för folk som är i nöd. Det är något av det bästa som har hänt, säger han.
Mattias Gårdholt hoppas och tror därför att appen kommer att underlätta på bred front.
– Även jag som jobbar inom räddningstjänsten har ringt 112 några gånger de senaste åren. Ofta har man lite svårt att beskriva var man är någonstans. Därför tror jag att det här kommer att slå väl ut.
Även Sjöräddningssällskapet, som har stationer i bland annat Strängnäs och vid Hjälmaren, är positiva till satsningen.
– Kan man förkorta söktiden så finns det en större möjlighet för oss att komma fram i tid, säger Emma Valham, kommunikatör.