– Vi har tittat på ärendet och de beslut som fattats. Och utifrån hur vi resonerat är det en arbetsrättslig handling. Vi tillstyrker ansvarsfrihet för regionstyrelsen, säger Catharina Fredriksson, ordförande för Region Sörmlands revisorer.
Ansvarsfrihet betyder att man i princip inte har några större invändningar.
Revisorerna kan bevilja ej ansvarsfrihet, vilket är en mycket skarp varning; att man inte är nöjd med hur arbetet utförts.
Men det är som om den uppseendeväckande sparken av regiondirektören Jan Grönlund fick i fjol inte existerat. Den nämns inte med ett enda ord i den 33 A4-sidor långa verksamhetsberättelsen från revisorerna.
– Vi har tagit upp det internt i revisionsgruppen och kom fram till att man inte gjort något formellt fel, säger Gustaf Wachtmeister, vice ordförande för revisorerna.
Revisorerna ansvarar för att granska föregående års verksamhet. Uppdraget är: har verksamheten bedrivits enligt fullmäktiges anvisningar och mål och de lagar och föreskrifter som man har att förhålla sig till?
Revisorerna är utsedda av sina partikamrater och samtliga partier finns representerade. Revisorerna har lön, arvode. Förra kommunalrådet i Oxelösund, Catharina Fredriksson har 15 100 kronor i månaden, förre regionrådet Gustaf Wachtmeister 7 550, och varje ledamot drygt 3 700.
Till sin hjälp har man professionella revisorer, anställda av regionen.
Granskningen har skett genom intervjuer, genomgång av räkenskapsmaterial, enligt årsredovisningen. Kommunallagen ligger till grund för granskningen.
Revisorerna skriver: Vår sammanfattande bedömning är att årets samlade rapportering ger en rättvisande bild av Region Sörmlands verksamhet, resultat och ställning och vår granskning har inte visat på några väsentliga felaktigheter.
Revisorerna fortsätter: Vi bedömer att regionstyrelsens, nämndernas och fullmäktigeberedningarnas interna kontroll har varit tillräcklig men möjlig att förbättra inom flera områden.
Man konstaterar att det ekonomiska resultatet inte är förenligt med målen, att åtgärder beslutats men effekterna "är svåra att mäta för 2023".
Men inte ett ord om att regiondirektören fick sparken.
Inte ens det faktum att Jan Grönlunds uppsägning under 2023 växte från 2,7 miljoner kronor till 8,3 miljoner för skattebetalarna, har föranlett revisorerna att ta upp frågan.
– Vi har inte tittat ur det perspektivet, säger Catharina Fredriksson.
Sparken av Jan Grönlund och dess kostnader är inte en uppgift för revisorerna, anser hon och Gustaf Wachtmeister.
Det håller inte en av landets ledande experter Lena Marcusson med om. Hon är professor emerita i förvaltningsrätt, ledamot i kungliga vetenskapsakademin och har bland annat utrett muthärvan i Göteborg.
Lena Marcusson har tagit del av turerna kring regiondirektörens avsked och hur det växte med 5,6 miljoner kronor.
– Man (revisorerna, reds anm) bör kunna hävda att hanteringen inneburit en ekonomisk förlust för regionen som motiverar att revisionen går igenom ärendet, förklarar Lena Marcusson.
I kommunallagen står också: Revisorerna prövar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt.
En av landets ledande experter anser att ni visst kunnat ta upp regiondirektörens uppsägning och kostnad?
– Det är möjligt att du tagit fram det, men vi i revisionen är överens, svarar Gustaf Wachtmeister.
Krister Spångvall (Vård för pengarna) är ledamot i revisionen. Han tyckte sparken av Jan Grönlund och att det blev så mycket dyrare var en angelägenhet för revisorerna.
– Jag tog upp frågan, men jag kom ingenstans med det. Jag kände motstånd från ordförande och vice ordförande, säger Krister Spångvall.
Han kunde ha stått på sig, säger han, och inte beviljat ansvarsfrihet för hur politikerna hanterade uppsägningen av regiondirektören.
Nästa del: Vårdpersonal rasar