Som del av regionens stora sparpaket har regionstyrelsen beställt en utredning om att slå ihop kvinnoklinikerna i Nyköping och Eskilstuna till en gemensam länsklinik.
Alla sjukvårdens fackförbund är emot idén.
– Vi har tyvärr inte hittat några fördelar. Istället är riskerna många och allvarliga, säger Marie Engman som är Läkarföreningens vice ordförande i Sörmland.
En analysgrupp, bestående av fackförbunden och arbetsgivaren, listar i en färsk rapport upp ett stort antal risker som befaras bli verklighet om klinikerna går ihop till en.
55 risker identifieras i rapporten som allvarliga och måste åtgärdas. Bland dessa nämns ett sämre vårdutbud, längre vårdtider, ökad arbetsbelastning och mer stress.
– Den värsta farhågan är att personal ska tvingas flytta runt och att folk då ska sluta. Då blir det ännu större brist på den personal vi behöver.
Under en tid har kvinnokliniken på Mälarsjukhuset brottats med stor omsättning av läkare. Marie Engmans oro är att en länsklinik ska innebära att läkare från Nyköping beordras till Eskilstuna för att hjälpa till när det saknas folk. Något som medarbetarna inte är så pigga på, enligt henne.
Syftet med omorganisationen är att spara pengar, men i analysrapporten konstateras flera gånger att en sammanslagning i själva verket skulle kunna innebära mer utgifter – inte mindre. Marie Engman instämmer.
– Jag fattar inte vad det är som sparar pengar. Om folk slutar för att det blir en hoppjerka-situation, då kommer ju behovet av hyrpersonal öka – vilket är väldigt kostsamt, säger hon och fortsätter:
– För patienterna blir det mer resor om man centraliserar vården mer än i dag. Och väldigt mycket dyrare blir det om folk som konsekvens av detta börjar söka vård i andra regioner, köpt vård är något som kostar väldigt mycket pengar.
Hon tror inte att gravida kvinnor från södra länsdelen skulle välja Eskilstuna för sin förlossning, om de i större utsträckning skulle hänvisas dit efter omorganisationen.
– Det hade jag inte själv gjort, jag hade valt Södertälje eller Norrköping. Aldrig i livet att jag satt mig och åkt på de vägarna till Eskilstuna höggravid, då är man ju dum i huvudet, säger hon.
Trots att det är tydligt i uppdraget från regionstyrelsen att Nyköpings kvinnoklinik inte ska läggas ner, så är oron bland medarbetarna stor för just det.
– Politikerna säger att det inte ska hända, men vår farhåga är att det tyvärr blir så på sikt. Vi hör en stor oro hos barnmorskor och läkare. Det är utifrån de erfarenheter vi har från befintliga länskliniker i Sörmland och hur det blivit på andra håll i landet när länskliniker bildats.
Regiondirektör Magnus Johansson bekräftar att en stängning av kvinnokliniken i Nyköping inte är aktuell. Åtminstone inte än.
– I dagsläget är det inte en fråga som vi har uppe för diskussion i regionen. Men det är klart att vi behöver se över och utvärdera alla verksamheter. Inget är uteslutet, säger han.
Sjukvårdens fackförbund – Vårdförbundet, Kommunal, Vision och Läkarföreningen – har lyssnat in sina medlemmar och enats i att man motsätter sig att slå ihop klinikerna, eftersom riskerna är många och allvarliga.
– Vi hoppas att politikerna tar sitt förnuft till fånga och lyssnar på det vi har sagt. Vi tror på samarbete, men inte sammanslagning, säger Läkarföreningens Marie Engman.