Under juli månad fattades tre beslut om tvångsundersökning i landets förvaltningsrätter, i ett av fallen rör det sig om en man som har haft kontakt med två smittade personer, men som inte testat sig och inte svarat på samtal från smittskyddsläkaren trots delgivning via polisen.
– Det här är ett sista steg om man i sitt smittspårningsarbete dyker på en person som absolut vägrar att följa de förhållningsregler man får för att förhindra att fler blir smittade, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Nyhetsbyrån Siren.
När det gäller tvångsundersökning är det polisen som hämtar personen på domstolens begäran, för att sedan göra en provtagning.
– Det är en extrem åtgärd som man är återhållsam med. Bedömningen är ändå att det är ett viktigt verktyg att ha som en sista utväg, berättar Anders Tegnell
Folkhälsomyndigheten fick under 2018 in 32 006 rapporter om klamydiainfektion, vilket är en minskning med sex procent jämfört med föregående år. När det gäller gonorré går det åt motsatt håll, då det anmäldes totalt 2 715 fall under 2018, vilket motsvarar en ökning med sex procent.
Att många dagligen drabbas av könssjukdomar är något som Åsa Enervik, barnmorska på RFSU-kliniken i Stockholm är medveten om.
– Vi ser en ökning på senare år, men vi ser också en minskning av klamydiafall, berättar Åsa Enervik.
För att minska spridningen av könssjukdomar måste frågan tas till en politisk nivå, anser Åsa Enervik som menar att det behövs större satsningar för att öka kunskapen i landet.
– Vi har tillgång till bra sexualundervisning i skolan, men ämnet behöver uppmärksammas mer.
Varför så många drabbas varje år av könssjukdomar kan inte Åsa Enervik svara säkert på, men gissar på att folk chansar mycket.
– Det kan vara så att man väljer bort eller inte tänker efter att skydda sig i stundens hetta, säger hon och uppmanar alla lustfyllda själar att njuta på ett ömsesidigt och respektfullt sätt med skydd.
Gonorré har förutom ökat också blivit mer svårbotad, detta då bakterien utvecklat en antibiotikaresistens, vilket kräver en mer utförlig behandling.
– Den läkare som utför behandlingen måste veta att bakterien är känslig för antibiotikan man använder, berättar Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare i Sörmland, som också berättar att det ofta behövs flera prov både innan och efter behandlingen.
På senare år har det blivit möjligt att köpa självtester för könssjukdomar via nätet, detta är inget smart alternativ, enligt Helena Hervius Askling.
– Övriga hemtest som man kan köpa på nätet rekommenderas inte eftersom det är dyrt och inte helt säkert, säger hon och förklarar att landstinget Sörmland erbjuder samma tjänst kostnadsfritt.