Unni Klemmé startade företaget Pigan 2006 och jobbade de första tre åren nästan uteslutande med tvätt. Valet av namn var lite provokativt, det medger hon.
– Det här var tidpunkten då pigdebatten rasade som värst, och jag minns att jag hade en diskussion med en kvinna från feministiskt initiativ som tyckte att jag borde välja ett annat namn. Jag bad om ett förslag på ett annat namn och har inte fått något än.
– Dessutom citerar jag gärna min gamla mormor som alltid sa att namnet skämmer ingen, om ingen skämmer namnet.
Själva städfirman startade hon två år senare och tjänsten med tvätt lade hon ned 2009.
I dag sysselsätter hon 15 anställda och tror att en ökad efterfrågan kan bli aktuell om folk bara upptäcker att RUT-avdraget är återställt:
– Nu har det bara gått några dagar så det är kanske lite tidigt att se någon ökning redan nu, säger hon.
Att hon är lite skeptisk till tanken att nya kunder ska strömma till och att gamla kunder ska beställa mer städning bottnar helt enkelt i att det måste till väldigt mycket städning om man ska nå upp i nivåer över 25 000 kronor.
– Om du har ett jättestort hus och om du beställer städning varje vecka så kanske du kommer upp strax över 25 000.
Vilken grupp som borde hälsa återställandet av RUT-avdraget med störst entusiasm råder det däremot ingen tvekan om:
– Det är barnfamiljerna som behöver hjälpen mest, det är en hel del som ska stämma om man ska få ihop livspusslet.
Unni Klemmé ser en markant skillnad i efterfrågan mellan äldre och yngre kunder. Pensionärer når kanske upp i ett snitt på 500 kronor i städkostnad per månad, barnfamiljer kan mycket väl nå både 3000 och 4 000 kronor.
Skulle det nu visa sig att trycket från gamla och nya kunder blir så stort får man eventuellt anpassa sig till de nya villkoren och nyanställa. Men då dyker ett annat bekymmer upp:
– Det är inte helt enkelt att hitta duktig personal.
Svaret på frågan hur konkurrensen ser ut är att den finns där:
– Jag ser nästan alltid nya firmor som dyker upp med strajpade bilar, och det är väl egentligen i sin ordning, jag kan inte städa åt alla.
En som är lika tveksam till om återställandet av RUT-avdraget verkligen kommer ge mer jobb är Jasmin Jänkälä på städfirman Blänk i Katrineholm som startades i februari 2017.
– Jag har kunder både i Katrineholm, Vingåker och Flen, men marknaden är väl inte så där väldigt stor, säger hon.
Jasmin Jänkälä menar också att det är väldigt tidigt att uttala sig redan nu och menar att just hennes inriktning på byggstädning inte når de kunder som nyttjar RUT-avdrag.
En lång svavelosande tirad undslipper Jasmin Jänkälä:
– I flyttstädning kan man ibland behöva tillgripa dynamit för att få riktigt rent, och ett jobb man kalkylerat till sex timmar tar i själva verket sexton.
En som är försiktigt positiv är Torbjörn af Forselles, vd för A rengörarna i Nyköping.
– Jag tror inte vi kommer att märka någon stor skillnad så här direkt i början, säger han. Det finns alltid en viss tröghet i alla förändringar, men våra befintliga kunder kommer säkert beställa mer jobb av oss.
Vad som nu efterlyses är lite stabilitet bland beslutsfattarna. Det är inte bra om det går en mandatperiod och sedan åker taket på RUT ned till 25 000 kronor igen.
– Bara ingen får för sig att stänga ned systemet helt och hållet. Det skulle få konsekvenser, då är det många som går omkull, tror jag.
– Och RUT är bra, svartjobben är borta och det ger arbete åt många.
– Glöm för allt i världen inte bort att det är många fler än bara städföretagen som har skäl att vara glada just nu. Jag tror att alla som sysslar med läxhjälp och barnpassning också har skäl att se ljust på framtiden.