Starka båtmotorer allt hetare hos tjuvarna

Båtsommaren börjar tuffa igång men för tjuvarna har det varit högsäsong sedan i höstas. Under vinterhalvåret stjäls merparten av alla båtmotorer.– Stölderna har gått upp markant sedan årsskiftet och är synd att inte fler båtägare låser in sina grejer, säger Klas Evensen på Länsförsäkringar.

Båtvagnar och annan utrustning är också eftertraktat hos tjuvarna.

Båtvagnar och annan utrustning är också eftertraktat hos tjuvarna.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2019-05-08 04:17

Ovarsam exponering av dyrbara båtmotorer och ett tullverk som inte har befogenhet att kontrollera utgående transporter. Det är några faktorer som gör det frestande för internationella ligor att stjäla utombordare, för att sedan ostört föra stöldgodset ur landet.

– Det är ofta kända gärningsmän som kommer hit och de kan operera relativt ostört. Tullen får inte ingripa då det inte ingår i deras uppdrag att kontrollera utgående transporter och polisen har ofta inte tid. När stöldgodset väl har lämnat landet är det väldigt ovanligt att det återfinns, säger Klas Evensen.

Han är produktspecialist inom båtförsäkringar på Länsförsäkringar och ser trenden med det ökande antalet stölder som ett stort bekymmer för hela branschen.

– Förra året stals cirka 2 700 utombordsmotorer och sedan årsskiftet fram till nu är ökningen 60 procent. En stor del av alla stöldanmälda motorer försvinner under hösten och vintern, när de tagits upp för säsongen.

Klas Evensen hade gärna sett att fler båtägare skyddade sina ägodelar genom att låsa in dem.

– Många väljer fortfarande att lämna sina grejer öppet på båtklubben eller på tomten vid fritidshuset. Det är bara för tjuvarna att åka och hämta dem då. Lås in motorn, det gör det avsevärt svårare för tjuvarna att lyckas, säger Klas Evensen.

En annan åtgärd som fungerat bra för att få ner stölderna är båtsamverkan. Det innebär att medlemmarna i en båtklubb hjälps åt att hålla koll på varandras utrustning.

– Visst, det är ett problem med rena båtstölder, men det kommer ändå inte i närheten av motorstöldernas omfattning. Det handlar om mycket pengar. En ny utombordare på 50 hästkrafter kostar runt 70 000 kronor och får tjuvarna med sig några sådana handlar det snabbt om stora värden, säger Klas Evensen.

Polisinspektör Per Båverud, vid Sörmlandspolisens underrättelseenhet, bekräftar bilden och lyfter fram flera områden i länet som drabbats hårt av stölderna.

– Det är inte oväntat i Nyköping, Trosa, Eskilstuna och Strängnäs, som de flesta stölderna sker. De ligger nära vattnet och där finns också många båtägare, säger Per Båverud.

Förra året gjordes 320 båtrelaterade polisanmälningar i Sörmland och hittills i år är siffran uppe i 65. Fler än hälften av dem är stölder av båtmotorer.

– Det stjäls en del båtar också, men ofta dumpar tjuvarna dem när de väl fått loss motorn.

En trend som Per Båverud sett är att tjuvarna på senare år även intresserar sig för effektstarkare motorer.

– Tidigare var tjuvarna oftast ute efter motor kring 25–30 hästkrafter, men så är det inte längre. Nu ger de sig även på motorer med 50 hästkrafter och mer. Det är tyngre och otympligare, men också värda mer.

Så minskar du risken för stöld

Lås in båtmotorn under vinterförvaringen.

Använd rejäla och godkända lås.

Märk båt och motor med mikropunkter eller DNA.

Använd spårsändare, kolla batterierna regelbundet samt att den är aktiverad även vintertid.

Skriv upp skrov- och motornummer.

Källa: Länsförsäkringar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om