Stendörren står alltid öppen på vid gavel

När många dörrar i samhället stängdes igen på grund av pandemin, öppnade naturen upp sina på vid gavel. Rekordmånga begav sig ut till Stendörren förra sommaren för att njuta av Sörmländsk natur.

Stendörren erbjuder fina naturvärden. Från skärgårdsmiljö med klipphällar och fiskebodar, till tät barrskog med granar och stigar. Mitt i allt går några Dexter-kor och betar i lugnan ro.

Stendörren erbjuder fina naturvärden. Från skärgårdsmiljö med klipphällar och fiskebodar, till tät barrskog med granar och stigar. Mitt i allt går några Dexter-kor och betar i lugnan ro.

Foto: Matthias Larsson

Sörmland2021-08-07 04:56

– Vi har en fordonsräknare på vägen in till reservatet och under förra året ökade antalet med ungefär 60 procent, säger Johanna Öhr, föreståndare vid naturum Stendörren.

Naturreservatet mellan Trosa och Nyköping lockar många människor som vill vandra längs skogsleder omgivna av rik granskog eller utforska skärgårdsöar via de många hängbroar som svajar över det bräckta Östersjövattnet. 

undefined
Hängbroarna som knyter samman fastlandet med skärdgårdsöarna är unikt för Stendörren. Totalt finns fyra hängbroar i reservatet.

En del väljer att förkovra sig om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria på Sörmlands enda naturum som ligger insprängt mellan klippor och hagar bredvid gården Aspnäset. 

Andra väljer att bara jäsa vid klipphällarna en varm sommardag bland gräslök, gul fetknopp och styvmorsviol som växer där.

Många hittar tillbaka – men i och med pandemin har allt fler förstagångsbesökare upptäckt tjusningen med platsen vid Sörmlandskusten, tror Johanna. 

– De som i vanliga fall åker till Thailand eller på andra resor men som inte längre kan göra det har istället hittat hit, säger hon.

undefined
"Hälsoeffekterna med att vara ute i naturen bevisas gång på gång vara stora och det är fantastiskt kul att se att allt fler hittar hit till Stendörren. I längden är detta ett stort lyft för folkhälsan tror jag", säger Johanna Öhr, föreståndare på Naturum.

Det hade kanske inte varit högst upp på önskelistan i vanliga fall hos alla, men när naturen är det enda som håller öppet så har det blivit så. Och bland de som faktiskt gjort det kommer nog många återkomma, tror Johanna.

– Så har det i alla fall låtit med de som vi pratat med. Många har sagt att de fått upp ögonen för naturen och kommer fortsätta att bege sig ut ännu mer, säger hon. 

Något annat som hittat tillbaka till reservatet i år är ett utsiktstorn som skjuter upp från berget ovanför Aspnäset. Från tolv meters höjd är utsikten över skärgården härlig och man kan se den smala passagen mellan klipporna öppna upp sig likt en dörr mot Östersjön.  

– Det är fantastiskt att återigen ha ett utsiktstorn i reservatet. Man får en sådan överblick och vi kommer kunna använda det som hjälpmedel för att berätta mer om sprickdalar och naturen för skolklasser och andra besökare, säger hon.

undefined
Det nya utsiktstornet är tolv meter högt och så pass stort att stora grupper kan njuta av den milsvida utsikten. När restriktionerna tillåter kommer naturum kunna använda tornet som en del i sina guidade turer för exempelvis skolklasser.

Några som tagit fasta på det är Elinor och Lars Petrisson från Båstad som kommer gående på en stig vid Stora Krokholmen, på väg mot utkikstornet. 

– Ja vi såg att det precis haft invigning och vi tänkte att vi måste passa på att kolla in det, säger paret som stannat till längs vägen till huvudstaden där de ska hälsa på sin son. 

– För oss skåningar är det en riktig wow-känsla att komma hit och uppleva de här tallskogarna, säger Lars. 

undefined
Elinor och Lars Petrisson från Båstad är på väg genom barrskogen upp till det nya utsiktstornet. "Vi har inga öar i Skåne och bara bokskogar, så för oss är detta otroligt", säger Lars. "Vi har vandrat mycket förut, men pandemin har gjort att vi valt att upptäcka Sverige på ett annat vis", säger Elinor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!