Stora fuktproblem för villaägare med krypgrund

Var tredje hus i Sörmland med krypgrund var fukt- eller mögelskadat. Det slår Anticimex fast i en rapport efter att besiktat 953 småhus i länet.

295 hus med krypgrund visade sig vara fuktskadade av sammanlagt 953 besiktningar i Sörmland.

295 hus med krypgrund visade sig vara fuktskadade av sammanlagt 953 besiktningar i Sörmland.

Foto: Anticimex

Sörmland2020-09-17 04:45

– En uteluftsventilerad krypgrund brukar klassificeras som en riskkonstruktion ur fukt- och mögelsynpunk, säger Anders Kumlin som undervisar i skademekanismer av fukt på Kungliga tekniska högskolan, KTH och dessutom driver ett eget konsultbolag i fuktskydd.

Anticimex har gjort besiktningar mellan 1 januari 2018 till 31 oktober 2019 i samband med ägarbyten. Totalt i Sverige är 43 procent av krypgrundshusen skadade. 

Det finns skillnader mellan länen i Sverige. Det förklaras med att olika klimatförhållanden råder i olika delar av Sverige. Fuktig luft tillsammans med hög lufttemperatur under längre perioder bidrar till fukt- och mögelskador i krypgrunder. 

I Södermanlands län finns det uppskattningsvis 19 000 hus med krypgrund, varav 31 procent eller cirka 6 000 kan vara skadade, enligt Anticimex. 

Södermanland kommer ändå relativt lindrigt undan i den dystra statistiken. Som exempel besiktades 3605 hus i Västra Götaland och det visade sig att mer än hälften av husen var fuktskadade. 

Anders Kumlin är inte så förvånad över siffrorna och berättar dessutom att krypgrundskonstruktioner är ovanlig när nya hus byggs.

– Det är framför allt ett arv, säger han.

Det vanligaste sättet att lösa problem med fukt i krypgrunden är att sätta in en avfuktare.

– Det finns förbättringsåtgärder att göra men inget löser problemet. Så då landar det i en avfuktare.

Förbättringsåtgärder kan handla om att plocka bort saker från krypgrunden som kan binda fukt. Eller att ta bort växter närmst grunden och att leda bort stuprörsvatten från huset.

En lurig aspekt med krypgrund är att fuktproblematiken är som störst på sommaren. Krypgrunden är torrare på vintern än på sommaren så fuktigheten varierar över året. Den bästa tiden att kontrollera utrymmet är därför i slutet av sommaren

– Men det är klokt att gå ner några gånger per år och se efter.

Mögeltillväxt brukar synas men Ander Kumlin föreslår även att husägare ska använda näsan. Lukt är också en indikator.

Grundproblematiken med fukt i grunden på sommaren handlar om att krypgrunden är svalare än den fuktiga varma utomhusluften. Fukten kan då kondensera och stanna kvar i byggnaden.

– Står dessutom huset på ett kallt berg kan det bli extra problematiskt, säger Joni Rautanen utredningstekniker på Anticimex.

Som även tror att hus närmare kusten är hårdare drabbade än hus som står inland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!