Storbranden gjorde honom känd – nu uppfylls pojkdrömmen

Johan Szymanski blev historisk och rikskänd när han lät släppa en bomb på en skogsbrand. Nu tar brandingenjören från Malmköping sig an ett av Sveriges mest utmanande jobb.

Tillbaka där allting började. Johan Szymanski var hemma i Malmköping dagarna innan tillträdandet som vakthavande brandingenjör i Stockholm. Då passade han på att besöka brandstationen i Malmköping.

Tillbaka där allting började. Johan Szymanski var hemma i Malmköping dagarna innan tillträdandet som vakthavande brandingenjör i Stockholm. Då passade han på att besöka brandstationen i Malmköping.

Foto: David Gagnert

Sörmland2020-08-30 07:30

När den omfattande skogsbranden rasade på Älvdalens skjutfält, Trängslet sommaren 2018 var Johan Szymanski en av Sveriges mest offentliga personer. Den unga räddningschefen i Mora blev ansiktet utåt för landets brandkår under en sommar med förödande skogsbränder på flera håll.

– Under branden tänkte jag inte så mycket på det, men efteråt förstod jag hur stort det var och det har varit ganska jobbigt. Jag blir alltid igenkänd och kan bli stoppad av personer som vill prata. Men det har i princip bara varit positivt vilket är roligt, säger Johan när vi ses på ett kafé i centrala Malmköping.

Den 35-årige brandingenjören har aldrig varit rädd för att pröva nya grepp, branden i Trängslet blev ett tydligt exempel på det. I kampen mot lågorna blev han den första räddningsledaren i svensk historia att beordra om att släppa en bomb för att få stopp på branden.

– Man måste våga prova nytt. Brandförsvaret i stort är ganska så traditionellt. Man gör gärna som man alltid har gjort och det gäller att våga utmana och i det här fallet fick vi verkligen möjlighet att pröva alla möjliga saker. Vi kollade om vi kunde lägga snö som begränsning eller framkalla konstgjort regn. Sedan slutade det med att vi släppte bomben.

Hans agerande under branden har resultat i flera pris, bland annat som Årets svensk i kategorin årets samhällsbyggare av Tidsskriften Fokus.

 – Det känns jätteroligt och det viktigaste av allt tycker jag är att de uppmärksammar människor som jobbar i det offentliga Sverige, att det inte bara är andra som kan få den typen av utmärkelser.

Johan bestämde sig redan i mellanstadiet för att han skulle bli brandingenjör. Han studerade fem år vid Lunds tekniska högskola och gjorde sedan lumpen som brandman. Parallellt jobbade han som deltids- och heltidsbrandman i Malmköping och Flen. Studierna var klara 2009 och året efter tillträdde han som räddningschef i Mora, Sveriges hittills yngsta med den befattningen.

– Jag tänkte att jag skulle vara där i ett eller två år för att få lite erfarenhet och sedan söka mig tillbaka till Mälardalen. Men det blev elva år.

– Det fanns hela tiden utvecklingspotential, jag tycker att jag har haft ett jätteintressant yrkesliv. Det känns som att jag har åstadkommit något, att jag har gjort skillnad.

Insatsen under branden i Trängslet 2018 blev på något vis kronan på verket.

– Det har öppnat fantastiskt många dörrar. Det har fått möjlighet att äta lunch med regeringen, jag har varit utomlands som Sveriges representant och träffat andra regeringar och försvarsledningar, det trodde jag inte när jag satte min fot i Mora.

Men efter nästan elva år i Dalarna tar nu Johan nästa steg.

– Det var en pojkdröm när jag läste till brandingenjör. Jag måste ta chansen.

Det som väntar är tjänsten som vakthavande brandingenjör i Stockholms brandförsvar. Vilket innebär att han kommer åka ut på larm i Stockholmsområdet. Den kanske mest utmanande posten i branschen.

– Det finns ingen funktion i Sverige som har fler larm av den digniteten än den här. Du kan få allt ifrån ett terrorattentat till en brand på slottet eller haveri på Arlanda. Det har vi inte riktigt i Mora, så det känns väldigt spännande.

Mitt i stormens öga trivs han som bäst.

– Ja, det är när jag står på en olycksplats, det är kaotiskt och det gäller att skapa struktur och en väg framåt som jag tycker att det är som roligast.

Nytänkare och ljushuvud

Johan Szymanski
Ålder: 35 år.
Bor: Mora, snart i Stockholm.
Yrke: Brandingenjör, kliver på tisdag på tjänsten som vakthavande brandingenjör i Stockholms brandförsvar.
Känd för: Var räddningsledare under arbetet med den omfattande skogsbranden i Trängslet, Älvdalen.
Utmärkelser: Årets svensk i kategorin årets samhällsbyggare 2018 av Tidsskriften Fokus, Årets nytänkare 2018 av Framtidsverket och plats tre på listan av Årets ljushuvuden 2018 av tidningen Metro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!