Stress minskar arbetsglädjen

Arbetsglädjen minskar på landets arbetsplatser. Mest av allt minskar den i Sörmland, enligt länets arbetsgivare. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar har gjort.

Sörmland2015-01-20 05:00

Enligt undersökningen anser fyra av tio medarbetare i Sverige att arbetsglädjen har minskat det senaste året. Det är andra året i rad som arbetsglädjen minskar bland landets medarbetare.

Medarbetarna anser att det är stress på grund av hög arbetsbelastning som är den största orsaken till minskningen. Den näst största orsaken är samarbetsproblem med chef eller kollegor, följt av svårigheter att påverka den egna arbetssituationen. 13 procent har angett att problem i familjen som sjukdom, dödsfall eller skilsmässa bidragit till att minska arbetsglädjen.

När det gäller arbetsgivarna i Sverige anser bara sex procent att arbetsglädjen på arbetsplatsen har minskat. Det finns dock regionala skillnader. I Sörmland har 16 procent av arbetsgivarna svarat att arbetsglädjen minskat, vilket är den största andelen i landet.

Även Västernorrland och Västra Götaland ligger klart över rikssnittet där tio respektive nio procent av arbetsgivarna anser att arbetsglädjen på arbetsplatsen har minskat. Jämtland, Skåne och Östergötland ligger på tre procent och därmed under rikssnittet.

Medan medarbetarna anser att det är stress på jobbet som är roten till det onda så anser arbetsgivarna att det är problemen som medarbetarna har hemma som bidrar till att man inte presterar på topp. 27 procent av arbetsgivarna har angett problem i familjen som orsak till att personal presterar sämre på jobbet.

12 procent menar att psykisk ohälsa eller sjukdom försämrar prestationen. Undersökningen visar även att 35 procent av arbetsgivarna inte vet vad som orsakar sämre prestation och otrivsel på jobbet.

Leli Kjellin, ansvarig för välfärdsfrågor på Länsförsäkringar, pekar på att vi tillbringar en tredjedel av vårt vakna vuxna liv på jobbet och menar att arbetsglädje är en fråga om livskvalitet. Hon anser att arbetsglädje är en viktig fråga som arbetsgivarna borde ta tag i.

– Det kan vara så enkelt som att chefer och medarbetare pratar med varandra för att fånga upp hur allt tuffare prestationskrav både på arbetet och privat påverkar trivsel och prestation. Ett bra samtal ger dessutom chefen en möjlighet att fånga upp de som inte mår bra i god tid, och då har man en mycket större möjlighet att ta tag i problemen innan någon blir sjukskriven, säger Leli Kjellin.

Undersökningen genomfördes förra året med hjälp av telefonintervjuer bland ett slumpmässigt urval av den svenska allmänheten i åldern 20-65 år samt med företag. 1 000 telefonintervjuer har genomförts med respektive målgrupp, totalt 2 000 intervjuer.

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om