Stroke drabbar fler unga

Stroke ökar bland både män och kvinnor i yngre medelåldern i Sörmland.
– Generellt blir befolkningen rundare vilket kan leda till stroke, säger överläkaren Kristian Waern-Bugge.

SÖRMLAND2013-08-01 19:55

Hjärt- och kärlsjukdomar har länge varit den vanligaste dödsorsaken i Sverige. De senaste decennierna har hjärt- och kärldödligheten minskat kraftigt och insjuknanden och dödsfall sker vid allt högre ålder. Men enligt siffror från Socialstyrelsen syns ett trendbrott i Sörmland de senare åren. Stroke ökar bland både kvinnor och män i åldern 35 till 49 år. Kristian Waern-Bugge är överläkare på hjärtmottagningen i Nyköping och tror att ökningen beror på livsstil.

– Generellt blir befolkningen allt rundare och rör sig mindre. Det leder till typ 2 diabetes och påverkar blodkärl och blodtryck vilket i sin tur leder till stroke, säger Kristian Waern-Bugge.

På hjärtmottagningen är man än så länge inte oroad över ökningen.

– Det är fortfarande ovanligt att drabbas i ung ålder, ökningen är inget vi ser i vardagen. De allra flesta drabbas vid en hög ålder. Man skulle behöva titta på siffror över fler år för att kunna dra slutsatser.

Ofta beskylls högfettdieter som LCHF för att bidra till att hjärt- och kärlsjukdomar ökar. Men Kristian Waern-Bugge tror inte att dieten behöver vara orsaken.

– Det är för tidigt att dra slutsatser om det. Att man får hjärt- och kärlsjukdomar handlar om att man är för rund och att man äter för många kalorier. En extrem kost kan visst leda till bristsjukdomar och vi brukar rekommendera en väl sammansatt kost. Om man ska rekommendera något brukar vi säga medelhavskost som innehåller mycket fisk, nötter och grönsaker. Men jag tror inte att sista ordet är sagt i LCHF-debatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om