"Subventionen bidrar till en mer jämställd vård"

2010 togs ett politiskt beslut om att utöka subvention av preventivmedel till unga kvinnor i Sörmland. För tolv år sedan blev akut p-pillret receptfritt. Användningen av preparaten ökar och tonårsaborterna har minskat medan aborter i åldern 20-25 ligger kvar på samma nivå.

SÖRMLAND2013-08-08 07:41

För tre år sedan utökade Landstinget subventionen av preventivmedel till unga kvinnor. Det innebar att subventionsåldern höjdes från 21 till 24. Tidigare var bara ett par sorters preventivmedel subventionerade, men efter det nya beslutet kostar alla 100 kronor per år med undantag från kondomer som delas ut gratis på ungdomsmottagningarna. Sedan alla preventivmedel blev subventionerade har användningen ökat kraftigt jämfört med att tidigare legat på en ganska jämn kurva.

Ann-Sofie Almkvist är samordningsbarnmorska på Landstinget Sörmland och berättar att målet med en utökad preventivmedelssubvention är att fler kvinnor ska ha möjlighet att hitta ett preventivmedel man trivs med och också fortsätta. Målet är att minska antalet oönskade graviditeter.

– Det är en väldigt god subvention vi ska vara stolta över och det är positivt att fler använder preventivmedel. Subventionen bidrar till en mer jämställd vård där fler unga tjejer kan hitta ett bra preventivmedel utan att kostnaden påverkar, säger hon.

Samtidigt ligger antalet aborter på ungefär samma nivå. I Sörmland genomfördes 31,1 aborter per 1000 kvinnor 2011 jämfört med 31,3 året innan subventionen infördes. På grund av omstruktureringar i Socialstyrelsen statistikföring över aborter finns ännu inga officiella siffror för 2012. Men enligt Ann-Sofi Almkvist minskar tonårsaborterna.

– I åldern 20-24 år ligger aborterna ganska högt tyvärr. Men det är fler saker än tillgången på preventivmedel som påverkar. I unga år är det många som flyttar runt och man glömmer piller fast man tror man har tagit dom. Det kan också handla om att man inte har så mycket pengar och inte prioriterar att köpa preventivmedel en månad. Då är subventionen bra.

En annan ökning syns bland användningen av akut p-piller enligt siffror från Apotekets service. Sedan läkemedlet blev receptfritt 2001 har användningen i Sörmland gått från 1208 dygnsdoser per tusen invånare 2001, till 3694 dygnsdoser 2012.

– Det ser vi är väldigt positivt. Om man inte har pengar kan man komma till ungdomsmottagningen och få det gratis.

Just nu pågår en diskussion i SKL om en nationell subventionering av preventivmedel. I diskussionen är alla landsting inte överens om hur det ska se ut. SKL och TLV vill att de subventionerade preventivmedlen bara ska vara dom som ingår i högkostnadsskyddet.

– Det vill vi verkligen inte, då blir det nästan inga preventivmedel kvar. Vi hade hellre utökat subventionen ännu mer och höjt åldern till 25 år, säger Ann-Sofie Almkvist.

SN har tidigare skrivit om Marie som har negativa erfarenheter av preventivmedel. Det är något Ann-Sofie Almkvist beklagar.

– Det ska inte vara så här och det måste ha skett ett missförstånd. Det är synd att hon är så missnöjd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om