"Svårt att få in deltidsbrandmän"

Under måndagsmorgonen stod det klart – storstrejken för fackanslutna deltidsbrandmän är en realitet. För Sörmlandskustens räddningstjänst har problemen varit kännbara, även om situationen förbättrats något de senaste åren.

Brandbil_110512_NH 1.jpg

Brandbil_110512_NH 1.jpg

Foto:

SÖRMLAND2015-06-15 22:08

Förhandlingarna mellan Brandmännens Riksförbund och Sveriges kommuner och landsting (SKL) och arbetsgivarorganisationerna Pacta har nått ett dödläge. Parterna har ännu inte lyckats enas om arbetsvillkoren för landets deltidsbrandmän – sedan 06.00 på måndagen är storstrejken ett faktum.

– Vi vill modernisera avtalet från 50-talet och få till lokala avtal, eftersom det är på lokal nivå man vet vad som bäst fungerar. Men det vill inte motparten gå med på. Det är grus i maskineriet, säger Anders Ekblom, ordförande för Brandmännens Riksförbund i Östra Götaland.

Konflikten handlar framförallt om stillastående löneutveckling och schemaupplägg som inte fungerar, vilket i sin tur försvårat rekryteringen.

– Det är väldigt svårt att få in deltidsbrandmän. Det är en problematik som funnits länge, vi pratar 15 år, säger Anders Ekblom.

Just schemaupplägget har varit en viktig punkt i förhandlingarna, där fackförbundet vill kunna ersätta veckoersättning med timersättning.

– Det skulle innebära förenklingar på många håll. Under veckojouren är man förbunden att kunna åka ut på larm inom fem minuter. Det funkar inte för alla, förklarar Anders Ekblom.

– Från arbetsgivarhåll säger de att vi får lugna oss, att förändringen måste ske i små steg. Men när vi sitter ned och pratar så händer det inget. De där små stegen blir aldrig av. Vi känner oss svikna, fortsätter han.

Även för Sörmlandskustens räddningstjänst har problemen varit kännbara de senaste åren. Under perioder har man fått kämpa för att rekrytera nya deltidsbrandmän. Nu har situationen förbättrats något.

– Det har gått upp och ned. Under 2008 var det krisartat men nu har vi ändå rätt hyfsat med personal, säger Per Wikberg, funktionschef på Sörmlandskustens räddningstjänst och ansvarig för bemanningen av deltidsbrandmän.

På en del stationer har man dock fortfarande vissa problem.

– Bitvis är det svårt. På flertalet stationer ser det bra ut, men vi har lite problem med att fylla bemanningen i Trosa, säger Per Wikberg.

– Beredskapssidan som nu omfattas av konflikten är mycket betydelsefull för att upprätthålla lagstiftningens mål om likvärdigt skydd mot olyckor, lägger han till.

Nästa steg i processen vill Anders Ekblom inte uttala sig om i nuläget. Han understryker dock att räddningstjänsten givetvis kommer fortsätta rycka ut på livräddande uppdrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om