Svenska ägg dominerar stort på påskbordet

Sex miljoner ägg i timmen går det åt vid tiden för påskaftons middag. Totalt beräknas svenskarna äta 2 000 ton ägg under påsken, vilket innebär att konsumtionen fördubblas den här helgen, jämfört med resten av året.

Inför påsk blir det extra många påfyllningsturer till gårdens egen äggbod för Martin Ohlson, äggproducent på Segerhult i Julita.

Inför påsk blir det extra många påfyllningsturer till gårdens egen äggbod för Martin Ohlson, äggproducent på Segerhult i Julita.

Foto: Emma Eriksson

Sörmland2021-03-29 04:45

Oftast är äggen på de svenska påskborden värpta i Sverige. 97,5 procent av äggen som säljs i Sverige är svenska. Det är den högsta siffran sedan 1990-talet.  Sverige exporterar också ägg: lite drygt 21 000 ton, och importerar knappt 25 000 ton. I landet produceras knappt 149 000 ton ägg årligen, enligt Jordbruksverkets statistik. Vi äter 14,8 kilo ägg per person och år – vikten motsvarar ungefär 210 ägg. Eftersom ägg också säljs på andra ställen än i livsmedelsbutiker, som i "äggbodar", är den faktiska konsumtionen större än vad statistiken visar. 

undefined
Äggkonsumtionen fördubblas på påsk.

Att de svenska äggen är populära förklaras dels med kraven på salmonellagaranti för importäggen, vilket fungerar som en form av gränsskydd. Dessutom, skriver Jordbruksverket i sin marknadsrapport för ägg, föredrar konsumenterna svenska ägg, trots något högre pris.

De senaste åren har inneburit ett stort uppsving för svenska ägg. 

– Efterfrågan på svenska ägg har varit hundraprocentig i butik. Äggen är salmonellafria och producerade med god djuromsorg och högt smittskydd och våra djur får behålla sina näbbar, säger Marie Lönneskog Hogstadius från branschorganisationen Svenska ägg. 

Här i Södermanland fanns under fjolåret 328 000 värphöns i tio besättningar, enligt Svenska ägg. I den siffran ingår inte hobbyflockar. I Sörmland finns både konventionell och ekologisk äggproduktion. 

På den Kravcertifierade gården Segerhult i Julita bedriver Martin Ohlson ekologisk äggproduktion. Här finns 14 000 värphöns som i vanliga fall går utomhus. Nu syns inte ett enda fjäderfä till på grund av den hotande fågelinfluensan och smittkontrollen är rigorös.

undefined
Martin Ohlson på Segerhults gård har 14 000 värphöns i sin besättning. Två gånger i veckan kommer äggbilen och hämtar ägg till Kronäggs packeri. En liten andel av äggen säljs i gårdens egen äggbod.

– Vi får inte släppa ut hönsen eftersom smittan är luftburen. Jag är livrädd för att få in fågelinfluensan på gården och vi får dagliga mejl om hur vi ska förhålla oss, säger Martin Ohlson.

Han har ändå tilltro till framtiden som äggproducent.

– Konsumenterna har stort förtroende för svenska ägg och konsumtionen ökar. Att köra eko känns helt rätt, men man måste vara stor för att det ska vara bärkraftigt.

Gården levererar till Kronäggs packeri och två gånger i veckan kommer äggbilen och hämtar. En viss procent av produktionen säljs i gårdens egen äggbod. Inför påsk går försäljningen upp.

undefined
I vanliga fall sprätter Segerhults frigående höns runt i sina hagar. Nu är det fluffiga mjukisdjuret i Martin Ohlsons famn den enda höna som får vara ute på grund av den hotande fågelinfluensan.

– Vi fick ett uppsving redan när pandemin bröt ut. Det handlar nog både om att folk undviker att träffa andra och att många utifrån distansarbetar från sina sommarstugor, säger Martin Ohlson.

Varför går det då åt sex miljoner ägg i timmen på påskafton? Att äta ägg till påsk har både historiska och religiösa förklaringar. I det gamla bondesamhället började hönsen värpa igen efter vintern och äggen var ett välkommet tillskott av färsk mat. I judendomen symboliserar det hårdkokta ägget judarnas liv under slaveriet i Egypten och i de kristna kyrkorna står ägget för pånyttfödelse. 

undefined
I många hem målas ägg på påsk.

– Vi både äter och målar ägg till påsk, säger Ritta Jakob, kontaktperson för St Mateus syrisk-ortodoxa församling i Nyköping. 

När hon var barn färgades äggen med lökskal eller rödbetor och fick mönster av persiljekvistar, som tillsammans med äggen knöts in i nylonstrumpor. I den syrisk-ortodoxa kyrkan symboliserar äggen nytt liv. 

– På påsken brukar vi samla barnen, kokar ägg tillsammans och bjuder barnen på ägg och kakor. I år blir det tyvärr svårt att samla barnen, på grund av corona, säger hon. 

Fågelinfluensa

Fågelinfluensa är en virussjukdom som kan spridas från vildfågel till tama fåglar. I år är utbrotten många i landet.

I februari konstaterades sjukdomen hos svanar i Trosa, men ännu har inga fall upptäckts hos tamfåglar i länet. 

I Sörmland råder skyddsnivå 2, vilket betyder att fjäderfä ska hållas inomhus. Den som varken säljer ägg eller kött får ha fåglar inhägnade utomhus, men de får inte gå fritt. 

Smittan sprids mycket sällan till människor. 

Källa: Jordbruksverket 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!