Vad är alternativet till den vanliga plastpåsen på Systembolaget och är alternativet alltid bättre? Är en tygkasse eller en flergångskasse av återvunnen plast bästa valet?
Christoffer Tardell, butikschef på Systembolaget i Eskilstuna, brinner personligen för miljön och förklarar varför du kanske ändå ska köpa en plastpåse i butiken.
– En tygpåse är inte alltid det bästa alternativet. Köp en plastpåse och använd den på rätt sätt. Det vill säga använd den flera gånger och använd den sen som soppåse så att den eldas upp. Den fungerar bra som soppåse i mindre behållare, som i badrummet eller i barnens sovrum.
– Och så är den perfekt att lägga matlådan i när du ska till jobbet.
Systembolaget säljer tre varianter av flergångskassar, en av återvunna PET-flaskor, en av återvunnen plast och en av återvunna hotellakan. Återanvändning av hotellinne är den bästa ur miljösynpunkt eftersom ingen process krävs för nytillverkning av fiber eller väv.
– En vanlig nyproducerad tygkasse behöver användas uppåt 400 gånger för att den ska ha samma miljöpåverkan som en plastpåse som används en gång. Då är vårt alternativ av tygkasse ett mycket bättre miljöalternativ än en nytillverkad.
Den 1 september höjdes priset på plastkassarna från två till tre kronor.
Varför höjde ni priset igen?
– Det beror på hur plasthanteringen ser ut i hela världen i dag. Vi måste se till att folk tänker till varje gång de ska handla och lär sig att ta med sig en egen kasse. Vi är inte ett vinstdrivande företag så prisbilden på plastpåsarna har inget med ett vinstintresse att göra.
I en undersökning som Städa Sverige har gjort visar det sig att runt 20 procent av allt skräp som hittas på stränder i Sverige är förpackningar och påsar från Systembolaget.
– Det är givetvis något vi vill ändra på. Vi kan inte göra så att det kastas mindre skräp men vi kan påverka vad skräpet är producerat av och försöka minska försäljningen av våra plastpåsar, säger Christoffer Tardell.
Under 2017 sålde Systembolaget 4,2 procent mindre plastpåsar. Under 2018 minskade försäljningen med 8,3 procent. Målet är att halvera antalet sålda plastpåsar om året, från 2016 till 2020.
I en undersökning från Novus i december 2018 uppger 48 procent av Systembolagets kunder att de har en egen kasse med sig. Andelen som säger att de aldrig tar en plastpåse när de handlar har ökat från 6 till 12 procent.
Märker ni av att försäljningen av plastpåsar minskar?
– Våra alternativ till plastpåsen säljer vi mer av. Mest populär är flergångskassen med fack, den har efterfrågats av våra kunder och det är många som köper den nu när den finns. Den är tillverkad av återvunnen plast och om den används 30 gånger har den samma klimatpåverkan som en plastpåse som används en gång. Har du den fler än 30 gånger så blir det en vinst för miljön.
Har ni fått några reaktioner på prishöjningen?
– En person sa till mig att det var jättebra att vi höjde priset på påsarna, för miljöns skull. Jag har faktiskt inte fått några större klagomål efter prispåslaget.
Hur jobbar ni för att minska försäljningen av plastkassar?
– Vi har bra koll på hur mycket påsarna har plats för. Om vi ser att en kund tar två påsar när de i själva verket bara behöver en så informerar vi om det och då blir kunderna oftast bara glada och tar bort en kasse.
Enligt preliminära siffror, som Naturvårdsverket tagit emot, köptes 832 miljoner bärkassar inom svenska handeln i fjol. Det motsvarar 83 stycken per person. Den nya skatten på plastpåsar, som träder i kraft i maj 2020, ska bidra till att Sverige uppnår EU:s mål om att förbruka maximalt 40 plastbärkassar per person och år till slutet av 2025.