Olika undersökningar som presenteras så här års brukar peka på att vi väljer bort rörelse och låter sommaren innebära att man njuter så mycket man kan av lediga stunder och ser till att lägga upp fötterna och slumra i skuggan, men om du vill bli smartare ska du se till att utnyttja semestern till att båda träna din kropp och din hjärna.
I en undersökning av studier som gjorts vid Mälardalens högskola har man sett att celler som bildas i hjärnan blir fler i området för inlärning, minne och viktiga beslut om du rör på dig.
- Det man sett i de här studierna är att vi har en förmåga att nybilda hjärnceller, framför allt i de områden som styr minne, inlärning och förmågan att fatta beslut. Och det är vid fysisk aktivitet i kombination med tankeövning som man gör det här möjligt, säger Lotta Brangefält, universitetsadjunkt i sjukgymnastik vid Mälardalens högskola.
Studierna visar att det finns ett samband mellan motion och intelligens och att regelbunden träning är viktigare än intensiteten. Det som händer i hjärnan är att de stamceller som bildas hela tiden får en chans att bli nervceller i området de här områdena om man ser till att röra på sig och ägna sig åt tankeverksamhet. Och träningen behöver inte ha hög intensitet.
- Det finns en träningsstress i vårt samhälle, men bara genom att ta dig ur hängmattan och till exempel gå promenader regelbundet kommer ge dig bra effekter, säger hon.
Och för att få bäst effekt ska du kombinera träning med att tänka kognitivt – alltså logiskt – som schack, korsord eller sudoku. Helst direkt efter ditt motionspass eller promenad. Hjärnan älskar dessutom variation så våga testa nya saker, och om du fortsätter att röra dig och tänka under tio veckor får du dessutom en värdefull långtidseffekt, som saktar ner åldersprocessen.
- Det finns ingen som blir uttröttad av att promenera, det är det vi är byggda för och rör man sig lågintensivt under stora delar av dagen, kan man absolut ligga i hängmattan, och ändå bli piggare. Och om du går ut och promenerar kommer klara korsordet bättre. Effekten kommer inte direkt, men gör du det regelbundet får du en långtidseffekt, säger Lotta Brangefält.
Lotta Brangefält ser endast fördelar med att låta både hjärnan och kroppen jobba under sommaren. Regelbunden rörelse minskar demens, speciellt hos de personer som löper ökad risk för det. De personerna har mer effekt än andra berättar hon. Även hos barn har man sett en tydlig koppling mellan prestationer i skolan och fysisk aktivitet. Dessutom är det aldrig för sent att sätta igång, nyckeln är att göra det regelbundet.
Så se till att ta vara på sommaren och simma, promenera och lek och avsluta sen med lite hjärngympa och slå alla med häpnad när du kommer tillbaka efter semestern.