Blåstång från Sörmland skickas ut i rymden

Östersjöns blåstång bär på en gåta som har gäckat forskarna i cirka 30 år. I jakten på ett svar skickas nu blåstång från Trosa ut på en rymdfärd.

För första gången någonsin ska blåstång skickas ut i rymden. Tången har samlats in vid Askölaboratoriet av professor Lena Kautsky.

För första gången någonsin ska blåstång skickas ut i rymden. Tången har samlats in vid Askölaboratoriet av professor Lena Kautsky.

Foto: Nils Kautsky

Sörmland2024-03-31 17:14

Blåstången förökar sig genom att släppa ägg och spermier. Högtidsstunden inträffar inte när som helst – utan enbart vid fullmåne, berättar Lena Kautsky, professor emeritus i marin växtekologi vid Stockholms universitet.

– Upptäckten gjordes av en av mina doktorander i början av 1990-talet. Hon skulle undersöka om giftiga båtbottenfärger påverkade blåstångens fortplantning. Då gjorde hon den här upptäckten, säger hon.

Sedan dess har gåtan gäckat forskarvärlden. Hur vet blåstången i Östersjön att det är fullmåne?

För blåstången i Atlanten är det lätt att hålla reda på månens cykler. I samband med fullmånen är nämligen skillnaden mellan ebb och flod som störst – och det påverkar den atlantiska blåstången.

När vattnet är som lägst, vid kraftig ebb, torrläggs blåstången. När vattnet sedan kommer tillbaka släpper tången ifrån sig sina ägg och spermier.

Men i Östersjön är skillnaden mellan ebb och flod obefintlig. Det handlar högst om ett par centimeter.

– Det har funnits blåstång i Östersjön i 8 000 år. Hela tiden har blåstången i Östersjön följt samma cykel som den atlantiska, trots att skillnaden mellan ebb och flod i det närmaste är obefintlig.

Kan det vara månens sken som styr fortplantningen?

– Forskare har tittat på det men kommit fram till att det är mycket osannolikt.

undefined
Tången ska skickas ut i rymden från Esrange i Kiruna med hjälp av en sondraket. Sondraketen på bilden skickade Esrange ut i rymden 2016.

Men kanske kan det i stället vara månens dragningskraft som påverkar Östersjöns blåstång och får växten att släppa iväg ägg och spermier?

Genom att skicka ut blåstången i rymden kan hypotesen undersökas. Och nu har faktiskt Östersjöns blåstång fått en biljett till en rymdfärd som ska äga rum under hösten.

– Jag pratade om blåstången i radio för en tid sedan och sa att vi gärna skulle vilja skicka ut den i rymden. Då hörde en person från Rymdbolaget av sig och berättade att det fanns plats på en sondraket, berättar Lena Kautsky.

Blåstången som ska ut i rymden kommer från skärgården runt Askölaboratoriet utanför Trosa och har samlats in av Lena Kautsky. Just nu prepareras tången på laboratoriet för att experimentet ska kunna genomföras.

Vid denna första rymdresa för blåstången ska forskarna undersöka hur växten påverkas av själva färden. Både växten och forskarna behöver skaffa sig lite rymderfarenhet, som Lena Kautsky uttrycker det.

– Vid en senare resa till en internationell rymdstation hoppas vi kunna få ett svar varför Östersjöns blåstång släpper ifrån sig ägg och spermier vid fullmåne, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!