På torsdagsförmiddagen inleddes julmarknaden på Taxinge slott – en given tradition för många av besökarna som tidningen träffade, under en runda i den anrika miljön i grannkommunen Nykvarn.
– I år hängde vi verkligen på låset, säger 30-åriga Amanda Östlund från Stockholm som besöker marknaden med sin mamma Carina Östlund för femte året i rad.
– Men mamma har åkt hit i jättemånga år. Det är väldigt fina hantverk som säljs här. Och så missar vi inte att fika, så klart. Vi brukar alltid fika direkt när vi kommer på förmiddagen för då är det inte så lång kö, säger hon – och tipsar om saffranskolatårtan och pepparkaksrullen, som ofta finns bland de minst 65 sorterna på slottets välkända kakbord.
Amanda Östlund rullar ut och beundrar en löpare tillverkad av Hantverksgummorna – som till två tredjedelar består av Strängnäskvinnor, som har deltagit som utställare på Taxinges marknad i 20-talet år.
– Vi väver och stickar, tillverkar saker av näver och drivved, gör lindockor... ja, det är lite allt möjligt här, säger Ingalill Jävergren, som gläds åt den strida strömmen av besökare som vill känna, klämma och köpa hennes och hantverkskollegornas alster.
Det är Svenska slottsmässor som arrangerar julmarknaden i Taxinge, liksom på andra slott, gods och gårdar runtom i Sverige. Här är det i år omkring 100 utställare som säljer matprodukter och andra hantverk – endast marginellt färre än tidigare år, säger projektledaren Stefan Hofsten. Det brukar, enligt honom, komma 15 000–18 000 besökare per år.
– Alla marknader vi har kört hittills har haft fler besökare än 2019, och det har blivit mer kommers för försäljarna. Jag tror att det finns ett uppdämt behov, säger han.
– Vi kommer närmast från Mårbacka i Sunne, där vi har varit i 22 år. Där slog vi besöksrekord, och det är mycket möjligt att det blir så här också.
Anders Norlén och Liliya Gubaydullina från Kilfröslunda gård på Selaön säljer framför allt kål, grönsaksinläggningar och blommande jullökar, detta första år som utställare på julmarknaden.
– Man måste ju prova, säger Anders Norlén, som hoppas att intäkterna ska vara större än avgiften som betalas till Svenska slottsmässor.
– Vi sålde riktigt bra på Strängnäs marknad och även på Bondens egen marknad i Stockholm, men där är det uppehåll nu. Så nu testar vi detta, säger han.
Mässan på Taxinge slott pågår den 11–14 november och 18–21 november.