Terrorforskaren: "Kunskapen har funnits där"

Radikala islamisters närvaro inom skolan innebär en möjlighet att isolera unga och tidigt påverka deras åsikter. Det säger terrorforskaren Hans Brun.

Mariefredsbördige Hans Brun är terrorforskare och analytiker vid konsultföretaget Secana.

Mariefredsbördige Hans Brun är terrorforskare och analytiker vid konsultföretaget Secana.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Sörmland2020-09-01 06:33

Nyhetsbyrån Sirens kartläggning visar att svenska myndigheter, däribland fem Sörmlandskommuner, de senaste fem åren betalat över 1,1 miljarder till bolag verksamma i utbildningssektorn som styrs av extrema islamister.

Säpo varnade i våras för samma sak och enligt Mariefredsbördige terrorforskaren Hans Brun, analytiker vid konsultföretaget Secana, är islamisternas närvaro välkänd.

– Kunskapen har funnits där hos många forskare och poliser. På så vis var det inget revolutionerande. Men det är en sak att ha kunskap och en annan att sätta den på pränt och låta det publiceras. Det gör att det lyfts upp i debatten och att olika infallsvinklar lyfts fram.

Varför intresserar sig de här individerna för skolan?

– Det är vad kriminologer kallar tillfällighetsstrukturer – helt enkelt att det finns en möjlighet att finansiera verksamheter där. Sedan kan det mycket väl vara så att man vill isolera unga. Det ligger lite i farans riktning i och med att man får driva skola att man även får möjlighet att påverka unga och kan forma deras åsikter från tidig ålder.

Hur ska man komma åt problematiken?

– Forskarvärlden och journalister kan lyfta fram problemet. Sedan är det upp till riksdag och regering att fatta beslut om hur skolan ska bedrivas. Att friskolereformen innebar att privata aktörer tilläts tjäna pengar på skolan var underförstått. Däremot tror jag inte att politikerna hade funderat så mycket på att det skulle komma aktörer med andra agendor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!