Företaget Sectra upptäckte i slutet av januari en brist i sin programvara för bröstcancerscreening, och larmade sjukvården i landet. Systemet är utformat så att två läkare som granskat en röntgenbild trycker på knappen "frisk" om de enats om bedömningen. Därefter skickas brev ut till kvinnan med det glada beskedet att ingen onormal förändring upptäckts i hennes bröst.
Sectra upptäckte att det saknades en säkerhetsspärr i systemet, vilket Dagens Medicin var först med att berätta. En läkare kunde råka klicka på frisk-knappen, genom ett olyckligt dubbelklick exempelvis, utan att ens hunnit slänga ett öga på bilden. Och utan att ha fått en varning om vad som skett.
Felet uppdagades efter att en kvinna fått bröstcancer som diagnostiserades mellan två screeningstillfällen. Tumören visade sig i efterhand ha varit synlig redan vid första mammografin, och kvinnan avled av sin sjukdom.
Företaget hittade ett antal fall där det gått misstänkt snabbt mellan mammografi och läkarbeslut, och skickade ut listor till regionerna.
Ett mindre antal svenska kvinnor har nu i efterhand fått besked om att det funnits en förändring i ett bröst, trots ett lugnande besked. Ingen av dem bor i Sörmland.
I länet är det tio kvinnors bilder som råkade få en frisk-stämpel trots att de aldrig granskades av två läkare innan brevet skickades ut.
– Vi har gått igenom alla bilder som skulle ha kunnat orsaka ett felaktivt provsvar ordentligt, och samtliga dessa sörmländska kvinnor är friska, säger Marie Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten.
– Alla kvinnor i länet kan känna sig säkra och trygga med att de inte fått något felaktigt besked i samband med de senaste årens mammografi.
Mellan åren 2021 och 2024 genomförde 160 370 kvinnor bröstcancerscreening på något av Region Sörmland tre sjukhus.
Bristen i det tekniska system som nu används i 20 av landets 21 regioner (Uppsala har ett annat) ska nu vara åtgärdad. Eventuellt ska Spectra lägga till fler kontrollfunktioner.