Snålröra på squash
Egentligen kan man testa att slänga i lite vad som helst – men tanken med en snålröra är att du kan använda ditt, troligen stora, överflöd av squash när du kokar en tomatbaserad sås. Squashen fyller ut och ger både smak och krämighet. Lägg squashen tillsammans med tomater och förslagsvis lök och vitlök på en plåt och ringla på honung, vinäger och olja. Glöm inte att salta! In i ugnen tills allt har blivit härligt rostat och mixa sen. Lägg röran i burkar som du inte fyller hela vägen upp eller i påsar och frys in. Snålröran blir god som bas till grytor eller som pastasås.
Frys in kryddor
Många kryddor, eller örter, går att frysa in för lång hållbarhet. Hacka och frys i burk, eller hacka och lägg i isbits-fack. Fyll upp facken med smält smör eller olja, dock inte hela vägen upp till kanten. Glöm inte att notera vad du har i dina kuber, det kan vara svårt att identifiera när du vill slänga ner en i stekpannan framåt vintern.
Äppelmust från egna träden
Med hjälp av diverse maskiner och pressar kan man förvandla äppelöverflödet från träden till härlig must. Dessutom finns det företag här och var som tar emot frukt, gör must av dem och häller i bag in box-förpackningar med lång hållbarhetstid.
Frys in hela grönsaker
Både tomater och chili funkar bra att slänga in i frysen som de är. Visst, de blir kanske inte som färska och nyskördade när de plockas fram och tinas upp, men blir toppen i grytor och andra maträtter.
Pickla grönsaker
Genom lägga in exempelvis gurka, chili, morötter eller kål i förslagsvis en ett-två-tre-lag kan du spara grönsakerna i flera månader. Lagen består av en del ättikssprit (eller vinäger), två delar strösocker och tre delar vatten. Koka upp och häll över grönsakerna i en burk och förslut. Man kan så klart testa sig fram med olika kryddor och smaksättningar. Oöppnade burkar kan stå flera månader i skafferiet, öppnade förvaras i kylen.
Torka jordgubbar
Om man lyckas motstå från att mumsa i sig alla jordgubbar direkt vid själva plantan så kan man med fördel torka dem för att kunna njuta av dem långt efter sommarens slut. Skär jordgubbarna i tre millimeter tunna skivor, placera på en plåt och kör i ugnen på 50 grader i minst sex timmar, tills de känns riktigt torra. Håller i flera månader i tätförsluten burk i skafferiet.