"Bokashi" är det japanska ordet för "fermenterat organiskt material", det är också namnet på den komposteringsmetod som blivit alltmer populär bland trädgårdsentusiaster världen över. På ETC solpark i Katrineholm har komposteringsmetoden använts länge och på lördag hålls en kurs i bokashikompostering för nybörjare.
– Bokashi är en snabb komposteringsmetod som anses mer miljövänlig och är möjlig även för de som bor i lägenhet, säger Elin Starck, trädgårdsmästare på ETC solpark.
Den större delen av komposteringen sker i köket genom att strö eller spraya en patenterad stam av jordmikrober över matavfallet. Jordmikroberna innehåller mjölksyrebakterier, jästsvampar och fotosyntesbakterier, som gör att matavfallet fermenteras.
– För att komma igång med komposteringen krävs två hinkar, en som kan fyllas på medan den andra står varmt inomhus på efterjäsning. Det är inte förrän matavfallet får kontakt med jord som den också omvandlas till jord, men då går det fort! Den är också mer lättskött än annan matkompostering, säger Elin Starck.
En av de positiva effekterna med bokashi är, enligt Elin, att all näring i komposten stannar kvar och binder kolet i marken, i stället för att bli till koldioxid. Metoden förökar dessutom allt som redan finns i jorden, vilket ger många fler mikroorganismer och maskar än vanlig kompostering.
– Bokashikompostering är som ett litet julbord för allt som lever i jorden, säger Elin Starck.