Trafiken oroar när barnen återvänder till skolan

Många rektorer runt om i Sörmland oroar sig för trafiksituationen vid skolorna när biltrafiken ökar under vinterhalvåret när många föräldrar börjar skjutsa sina barn i bil till skolan, visar en undersökning.

Bilburna föräldrar skapar trafikoro runt skolorna i vinter. Irene Isaksson Hellman är trafiksäkerhetsforskare på försäkringsbolaget If.

Bilburna föräldrar skapar trafikoro runt skolorna i vinter. Irene Isaksson Hellman är trafiksäkerhetsforskare på försäkringsbolaget If.

Foto: TT och Irene Isaksson-Hellman

Sörmland2021-01-15 04:45

Sedan 2006 har försäkringsbolaget If genomfört en årlig undersökning bland föräldrar och rektorer om trafikmiljön runt Sveriges grundskolor. Nytt för i år är att undersökningen även omfattar vad som händer när mörkret faller in under vintertid.

– Vi kan se att skolan upplever större trafikproblem under vintern då föräldrar vill vara snälla mot sina barn genom att skjutsa dem, när det inte är lika lätt för barnen att cykla om barnen gör det normalt, säger Irene Isaksson Hellman, trafiksäkerhetsforskare på If.

En omställning till enkelriktad trafik vid skolorna innebär färre olyckor, enligt trafiksäkerhetsforskaren Irene Isaksson Hellman.

– Det skulle flyta på bättre om bilarna slipper backa och vända om, men det är också beroende av plats. Är det en storstad kanske det inte finns samma möjligheter till att bygga om runt skolan, säger hon och fortsätter:

– Vad gäller undersökningen i år så är även gymnasierektorer inkluderade. Och där kan man se att de är generellt sett mindre oroliga, säger hon.

En av skolorna i Sverige som fått angränsande gata ombyggd är Järvenskolan i Katrineholm.

– Man har byggt om Läroverksgatan och gjort den till enfilig på en begränsad sträcka, med en tydlig busshållsplats och plats för avlämning och hämtning. Så jag anser att vi inte längre delar samma problem som många andra skolor har, säger Magdalena Norin, rektor på Järvenskolan.

Bilister måste vara extra försiktiga i närheten av skolor. Nästan hälften av rektorerna i Sörmland, som svarat i undersökningen, anser att trafiksäkerheten utanför skolan är ett problem.

– Jag upplever att det finns ett problem kring gatorna i anslutning till skolan vid avlämning och hämtning. Men vi har inte upplevt någon större ökning av trafikanter under den här vintern, säger Tina Johansson, rektor på Arnö skola i Nyköping och fortsätter:

– Under min tid som rektor har det inte skett någon olycka, vi har föräldrar i gröna västar som hjälper till och håller ordning runt skolan då det är som mest trafik, säger hon.

Hanna Olsson, rektor på Nyhemsskolan i Katrineholm, har inte upplevt trafiken som ett problem under sina 22 år på skolan.

– Det hände en olycka när Nyhemsskolan hade elever i årskurs 7–9, men inte nu. Det är många föräldrar som skjutsar sina barn till skolan, och det blir många bilar vid lämning och hämtning. Men inte så många att vi upplever det som ett problem, säger hon och fortsätter:

– När vädret tillåter kanske det är några fler som cyklar, men vi ser ingen tydlig skillnad på antalet bilar utanför skolan.

På Björktorpsskolan och Lundbyskolan i Eskilstuna har det inte skett någon trafikolycka, vad rektor Lars Bouvin kan komma ihåg. Skolorna ligger inom avgränsat område med staket runt omkring.

– Vi ligger i ett område där hastighetsgränsen är 30 och jag upplever att hastigheten är låg. Majoriteten av barnen promenerar från Nyforsområdet upp till skolan, så trafiken är inte det största problemet vi har, säger han.

Rektorsundersökningen

Så svarade rektorer i Sörmland om trafiksäkerheten runt skolan:

  45 procent anser att det är mer biltrafik runt skolorna under vinterhalvåret

  47,5 procent anser att trafiksäkerheten utanför skolan är ett problem

  37,5 procent svarar att det skett en trafikincident eller olycka under den tid som de arbetat på skolan

  22,5 procent säger att det har skett en trafikincident eller olycka senaste året

  47,5 procent är oroliga för att en allvarlig trafikincident ska inträffa vid skolan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!