– Det kommer att bli mycket trafik de här resdagarna, det är skärtorsdag och annandag påsk som är de dagarna som vi lägger resurserna på E4, då har vi hög trafik, säger Calle Ekberg, kommissarie och gruppchef på trafikpolisen i Nyköping.
Just E4 kommer vara en av landets mest trafikerade vägar under påskhelgen. Det visar en sammanställning som Dagens Nyheter gjort. Från Nyköpingspolisens sida har man en önskan, för att slippa kökrockar:
– Jag vill trycka på att man ska hålla avståndet, för vi ser alldeles för många som ligger för nära varandra. Det är så vi får kökrockarna. Folk vill komma fram och i tid, men får vi de här olyckorna som är fullständigt onödiga då tar det tid innan vi får snurr på trafiken igen, säger Calle Ekberg.
Även i Eskilstuna kraftsamlar polisen inför helgen.
– Vi mobiliserar genom att vi kommer att ha folk igång på resdagarna. Vi kommer inte att ha trafikpolis samtliga dagar men ingripandepolisen finns 24/7. I övrigt kommer vi att köra enligt gamla rutiner, med synlighet längs de stora vägarna, säger Björn Thunblad som är gruppchef för trafikpolisen i Eskilstuna.
I länets norra delar med E20 väntar man inte samma tryck som på E4 i söder. I stället är det de mindre vägarna som man ser risker med.
– Det är väg 55 och väg 56 bland annat där vi tidigare har haft lite svårare olyckor på. Där finns det heller inget viltstängsel på vissa sträckor så där är det ännu viktigare att man anpassar hastigheten och tar det lugnt, säger Björn Thunblad.
Just att ta det lugnt är polisens bästa tips till den som ska ge sig ut i trafiken.
– Det är viktigt att man planerar sin körning så att man inte stressar i trafiken. Under vissa dagar kan det vara stor trafikbelastning på våra vägar och då är det ännu viktigare att man håller ut ett betryggande avstånd till framförvarande fordon och att man tänker på hastigheten. Och strunta i att pilla med telefonen, fokusera på att köra bil i stället.
Ett annat tips är att se över bilen inför resan så att man inte blir stående med ett motorhaveri. Björn Thunblad påminner också om att se till att ha spolarvätska i bilen och att se till att alla lampor fungerar.
– Man ska även se över så att man har varningstriangel och varselvästar om det är så att man är med om en trafikolycka, säger han och fortsätter:
– Det kan bli stora trafikköer. Då är det bra om man har gott om el i batteriet eller bränslet påfyllt beroende på vilken typ av bil man har. Det kan vara besvärligt för de som kör elbil om man inte har ett tillfredsställande batteri.
Blir det något påskfirande för polisen som jobbar?
– Jobbar man under påsken så har man sin andra familj och det är ju vi inom kåren. Vi brukar få lite påskgodis och annat som vi kan smaska på.
Den som planerar att fira påsk med att dricka alkohol gör som säkrast i att låta bilen stå. Förutom att man riskerar sitt eget liv och liv i omgivningen finns även risken att få blåsa i polisens sållningsinstrument.
– Ska jag åka bil dagen efter då får jag ge tusan i alkohol dagen innan, det är min hållning i det hela. All polis i yttre tjänst kontrollerar nykterheten hos de bilister som vi stoppar. Under påsk kommer det arbetet intensifieras, säger Björn Thunblad.