Trafikverket testar kemisk bekämpning av invasiv art

I bostadsområdet Kälbyholm i Skogstorp smyger sig den invasiva parksliden allt närmare. I höst testar Trafikverket en kontroversiell metod som kan få bort den permanent.

Fem stora bestånd av parkslide finns längs järnvägen, Hyndevadsån och alldeles vid radhusområdet Kälbyholm som syns i bakgrunden.

Fem stora bestånd av parkslide finns längs järnvägen, Hyndevadsån och alldeles vid radhusområdet Kälbyholm som syns i bakgrunden.

Foto: Peter Larsson

Sörmland2021-06-01 11:55

Den invasiva arten parkslide har ett trevligt och bambuliknande utseende men är gränslös i sin framfart. Den bildar ogenomträngliga bestånd som skuggar och dödar all annan växtlighet och växtens djupa rötter kan skada byggnader och avloppsledningar.

Få som fått parkslide i sin närhet lyckas bli av med den.

Studier har, enligt Trafikverket, visat att långvarig övertäckning med markduk inte fungerar och att slåttermetoden som kortsiktigt minskar vegetationen, misstänks öka spridningen. Att gräva bort hela bestånd med rötter och allt kan fungera men det förutsätter att alla rötter och växtdelar kommer med. 

undefined
Parkslidens stam liknar bambu och rötterna växer sig djupt.

Närkontakt med glyfosat, den verksamma substansen i flera ogräsmedel, gillar den dock inte. Den typen av bekämpning är dock kontroversiell. 

Vid Trafikverkets järnvägsfastighet i Skogstorp i Eskilstuna, i höjd med bostadsområdet Kälbyholm, finns fem närliggande parkslide-koncentrationer. Fyra av dessa kommer att ingå i det av Trafikverket initierade bekämpningsförsöket som inleds i september. Det femte området, närmast ån, lämnas orörd.

"Eftersom parkslide fortsätter att spridas är det av stor vikt att hitta metoder för att bekämpa arten innan problemen har blivit så stora att de inte går att hantera, eller att kostnaderna för bekämpning rasar i höjden", skriver myndigheten i en anmälan om kemisk bekämpning.

Enligt Trafikverket behöver metoden övervägas och testas noga. 

"Vi kan stå inför ett oöverstigligt problem om parkslide får fortsätta att sprida sig. Vi vill utvärdera bekämpning med glyfosat för att antingen kunna visa på vikten av att göra undantag eller att utesluta att det är en användbar metod", skriver myndigheten.

undefined
Fem stora bestånd av parkslide finns längs järnvägen, Hyndevadsån och alldeles vid radhusområdet Kälbyholm som syns i bakgrunden.

– Jag försökte riva bort dem i början när jag flyttade hit, men det var bara att ge upp. Det är bra att Trafikverket tar tag i det, säger Hans Gustafsson, ordförande i Kälbyholms bostadsrättsförening och den som bor närmast parksliden. 

– Folk som är mer insatta än jag har varnat mig och sagt att "snart har du den i trädgården" men än har det inte hänt. Hur som helst skulle det vara skönt att få bort den, säger han.

undefined
Ingela Härén Uddin bor ett tiotal meter från parksliden som har tagits sig förbi stängslingen mot järnvägen. .

Ingela Härén Uddin bor i samma radhuslänga. Hon har noterat att färska parkslideskott har passerat Gunnebostängslet i riktning mot radhusen.

– Jag tror att många medlemmar blir glada av beskedet och jag hoppas verkligen att bekämpningen fungerar, säger hon.

Karta: Kälbyholmsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!