Transpersoner får egen badhytt

Frejahallen kommer att ha två könsneutrala omklädningsrum. Även Eskilstuna ligger i framkant när det handlar om könsneutrala omklädningsrum.

SÖRMLAND2015-08-10 19:25

Könsneutrala omklädningsrum visar sig vara långtifrån en självklarhet hos simhallarna i Sörmlands kommuner. Av länets nio kommuner är det endast Gnesta och Eskilstuna som kan erbjuda könsneutrala omklädningsrum.

Frejahallen i Gnesta renoveras just nu. När den planeras vara klar i januari 2016, kommer två könsneutrala omklädningsrum finnas tillgängliga.

– Det ska vara en anläggning som är tillgänglig för alla. Det är ganska enkelt. Det hade vi med när vi började tala om renoveringen. Vi vill inte stänga dörren för någon, säger fritidssamordnare, Malin Broquist.

Eskilstuna kommun är överlägsen när det kommer till HBTQ-frågorna på sina simhallar.

– Vattenpalatset har sedan flera år alternativa omklädningsrum som kan användas av bland annat HBTQ-personer, säger Vattenpalatsets vd, Torbjörn Bergvall .

– I nya Munktellbadet, som ska vara klart våren 2016, har vi en ny typ av omklädningsrum för personer eller grupper med särskilda behov eller önskemål. Till exempel HBTQ-personer som inte vill identifiera sig som man eller kvinna, storfamiljen med många barn som vill byta om tillsammans eller funktionsnedsatta med assistent. Här kommer även att finnas såkallade "multibadsänger" varav en kan avskärmas helt från övrig verksamhet. Vi planerar även att HBTQ-diplomera vår verksamhet i samband med att vi flyttar in i den nya badanläggningen.

Några av de resterande simhallarna erbjuder HBTQ-personer att använda omklädningsrummen för funktionshindrade om de vill. Men det är ingen som skyltar om dessa och välkomnar dessa personer, som man gör med skyltarna på de manliga och kvinnliga rummen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om