Trosa i topp – Nyköping backar

För tionde året i rad är Trosa den kommun i Sörmland som har bäst företagsklimat enligt Svensk näringslivs ranking. Strängnäs och Katrineholm klättrar rejält på listan medan både Eskilstuna och Nyköping tappar mark.

Sörmland2016-09-20 17:30

Svenskt näringslivs årliga ranking över företagsklimatet i landets kommuner anses vara den mest betydelsefulla i sin genre. Enkelt uttryckt handlar det om vilket betyg företagen ger respektive kommun.

Rankingen baseras på de omdömen som drygt 31 000 företagare i landet ger av kommunernas företagsklimat. Det handlar om hur de upplever attityder till företagande, vad kommunerna ger för service men också tillgång på kompetens. Relevant statistik vägs in liksom företagarnas mer subjektiva helhetsbedömningar av kommunerna.

Resultatet av årets ranking presenterades i Strängnäs business park av Svenskt näringslivs regionchef Björn Lindgren. Han kunde bland annat konstatera att länet för första gången hade fyra kommuner med bland topp hundra och att Trosa toppar länslistan för tionde året i rad.

– Generellt är Sörmlands placering något sämre än förra året men att vi fått med fyra kommuner bland topp hundra är jag jätteglad för. Dessutom är det två kommuner - Strängnäs och Katrineholm - som tar ett stort kliv uppåt, säger Björn Lindgren.

Lite mer bekymmersamt är det för länets två största kommuner - Eskilstuna och Nyköping - som båda tappar.

– Det är oroande att de två kommunerna med flest företag inte förmår att prestera bättre, säger han.

Att resultatet av undersökningen förändrar kommunernas arbete och inställning finns det gott om exempel på.

– För tio år sedan låg Trosa på plats 145. Vad de gjorde då var att politiker och tjänstemän bestämde sig för att jobba åt samma håll. Och Katrineholm låg för några år sedan i den absoluta botten. Nu ligger de på plats 81.

För Svenskt näringsliv är rankingens huvudsyfte att få genomslag för frågor som främjar företagens utveckling.

– På 90-talet fanns det inga kommunala näringslivskontor och ordet företagsklimat fanns knappt. Det här är ett långsiktigt arbete som har en jättestor påverkan av hur kommunerna jobbar med de här frågorna, säger Björn Lindgren.

Funderingar har funnits om att ändra och förbättra undersökningen. Bland annat finns inga frågor med om hur kommunernas upphandlingar sköts.

– Just upphandlingar är något som vi vet att många företagare har väldigt mycket synpunkter kring. Men vi kan inte få in alla delar. Om vi ändrar undersökningen för mycket tappar vi värdet av kontinuitet, att kunna jämföra bakåt, säger Björn Lindgren.

Överlag anser han att kommunerna i Sörmland har en bra inställning till näringslivsfrågor jämfört med många andra län.

– Här vill man prata med företagarna om hur de ser på förutsättningarna. De kommuner som lyckas är de som gör sin hemläxa med att identifiera viktiga förbättringsområden och konkretisera det till tydliga aktiviteter, säger Björn Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!