För Monica Johansson, regionstyrelsens nuvarande ordförande, kom beskedet om det kommande maktskiftet i regionen överraskande. Hon hade inte fått några sådana signaler från sina tidigare samarbetspartners C och VFP, och fick reda på nyheten strax innan den släpptes till medierna.
– Moderaterna hade den goda smaken att ringa upp och tala om att de hade fått ihop det, och strax skulle skicka ut ett pressmeddelande, säger hon.
Monica Johansson känner, föga förvånande, besvikelse över de tidigare samarbetsparternas vägval, och påpekar att Socialdemokraterna gjorde ett bra regionval och ökade med tre mandat.
– Det är väl inte så glatt, med tanke på att vi har vunnit ett val och förlorat makten.
Trots maktförlusten planerar hon att sitta kvar som ledare för Socialdemokraterna i regionfullmäktige.
– För mig blir det lite blodad tand också just nu, så klart. För det var inte det här som väljarna sa. Väljarna sa att S skulle ha en större majoritet.
Det fyra partier som nu vill ta över styret i regionen har inte majoritet i fullmäktige. Det är problematiskt, anser Monica Johansson.
– Regionen hade behövt ett stabilt styre i det här läget för vi står inför en period av svåra beslut och prioriteringar, säger hon.
Att förlita sig på att oppositionen inte enas, och att de fyra partiernas förslag därmed går igenom, är en skakig grund att stå på, anser Monica Johansson.
– Det är så att man tillmestadels förlitar sig på SD, antar jag, för med oss har man inte fört någon dialog överhuvudtaget om det, säger hon.
Att det skulle finnas något samarbete mellan de fyra partierna i det kommande regionstyret och Sverigedemokraterna, förnekas dock med emfas av Mattias Claesson (C).
– Det finns inga som helst kopplingar till SD här, det här är vi fyra partier som styr och leder, säger han.
Claesson hoppas i stället på breda överenskommelser med Socialdemokraterna. Att styra i minoritet kräver många samtal även med oppositionen, menar han.
– Och då är det framför allt Socialdemokraterna, som är största parti, som självklart måste vara en viktig part, och att vi tillsammans hittar överenskommelser.
Även Tomas Borin (VFP) hoppas på samsyn mellan styrande och opposition.
– Vi kommer att behöva ha kloka och genomtänkta förslag som kan delas av oppositionen. Så det ställer större krav på oss. Och det tror jag är nyttigt i en demokrati, säger han.