Trots mildvädret – vi blir snuvade på våren

Den meteorologiska våren är inte många dagar bort i Sörmland nu, men den kommer inte hinna komma innan kalluften drar över oss igen. SMHI har dock några tröstande ord: "Det blir vår varje år."

Det är nära vår i Sörmland, men vi kommer få leva med vintern lite till. Det berättar Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Det är nära vår i Sörmland, men vi kommer få leva med vintern lite till. Det berättar Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

Foto: Privat/TT (montage)

Sörmland2022-02-17 11:15

Det är två saker som måste uppfyllas för att den meteorologiska våren ska kunna utropas, enligt SMHI:s definitioner. Dels måste dygnsmedeltemperaturen ha varit över noll grader i sju raka dygn, och dels måste datumet 15 februari ha infallit. Tidigare än 15 februari kan våren aldrig komma, hur milt det än är.

Den här veckan har bjudit på vårtemperaturer i hela Sörmland, och det magiska datumet är passerat. Men även om våren är nära nu kommer den inte hinna komma. Mildvädret hade behövt stanna tills på måndag för att de sju raka dygnen skulle bli verklighet.

– Vi har lite kallare luft som förs ner nu och natten mot lördag kommer det även att snöa, berättar Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

I norra och västra Sörmland väntas flera minusgrader framåt lördagskvällen, men även utmed kusten kommer temperaturen att periodvis leta sig ner under nollan, vilket gör att sviten med vårtemperaturer ser ut att brytas även där.

– Sen är ett nytt system på väg in i nästa vecka och i mitten av veckan drar det ner ännu kallare luft, säger Ida Dahlström.

I Sörmlands inland kan det faktiskt bli så kallt som 10 minusgrader i nästa vecka, om än tillfälligt.

Så trots plusgraderna vi haft nu i veckan, och trots att vi passerat 15 februari, får vi vänta på den meteorologiska våren lite till i Sörmland. Men den kommer att komma, förr eller senare.

– Det blir vår varje år, lovar Ida Dahlström.

Då är det vår

Våren anländer om det råder vårtemperatur sju dygn i följd.
Vårtemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen är över noll grader.
Den 15 februari har satts som det tidigaste tillåtna datumet för vårens ankomst.
Senaste möjliga datumet för vårens ankomst är den 31 juli.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!