I Nyköping får bara 44 procent av alla sökande plats, i Oxelösund är samma siffra 63 procent. Samtidigt kan Katrineholm, Flen och Vingåker erbjuda alla sökande som uppfyller ansökningskraven en feriepraktikplats. Men villkoren skiljer sig mellan kommunerna. I Katrineholm, Flen och Vingåker är det bara elever från en årskurs som får söka. I Nyköping och flera andra kommuner, som Trosa och Oxelösund, kommer jobben fler till del, eftersom både niorna och gymnasieeleverna kan söka jobben.
En av dem som har lyckats få ett av kommunens jobb är Adam Bassal, som går i ettan på Elteknikbranschens gymnasium, ETG, i Nyköping. Han kommer att klippa gräs under sommarlovet.
– Lönen är ganska låg, men bättre än ingen alls, säger Adam Bassal, som kommer att tjäna 63 kronor i timmen.
– Jag skulle kanske lära mig mer på ett jobb som elektriker, men kommunjobbet är bättre än att sitta hemma och spela tv-spel i alla fall.
Ungefär 40 procent av de ungdomar som erbjuds en feriepraktikplats av Nyköpings kommun tillhör prioriterade grupper som ungdomar med funktionshinder eller som på annat sätt har svårt att komma ut i arbetslivet.
– Det är en bra social insats som kommunen gör, att så många får möjlighet att komma ut i samhället och skapa sig ett nätverk, säger Peter Ivarsson, projektchef på Campus Nyköping, som distribuerar platserna.
Strängnäs är den kommun i länet som hamnar på bottenplatsen i undersökningen. Inte ens var fjärde som sökte kommunens sommarjobb fick en plats.
– Vi tar de som inte har haft ett sommarjobb tidigare i första hand, så att de får chansen att prova på ett arbete. Jag önskar att man kunde ge alla ungdomar ett arbete men budgeten räcker tyvärr inte, säger Irene Ala-Jukuri, jobbcoach på Strängnäs kommun.
En av dem som inte fick något kommunalt sommarjobb i år är Marcus Sandström, som går i tvåan på ETG i Nyköping. Förra året gjorde han kommunal feriepraktik på en skola, men jobbade även som elektriker på ett privat företag. Och även i år hade han helgarderat sig och sökt andra jobb också. Nu är sommarjobbet säkrat på elfirman där han både praktiserat och sommarjobbat tidigare. Som elektriker får han både relevant arbetslivserfarenhet och mer betalt än på ett kommunalt jobb.
– Förra sommaren fick jag nästan fyra gånger så mycket pengar på elfirman som på kommunen, under samma period, säger Marcus Sandström.