Det var vid 22-tiden på kvällen den 8 maj och Elin Holmgren-Karlsson var på väg hem till Katrineholm, från jobbet på kvinnokliniken i Nyköping.
– Det var på 52:an, nästan framme vid skylten till Bo hage. Jag sitter och åker i 75-80, så kommer det upp ett helt koppel med smågrisar, precis framför bilen. Jag har ingenstans att ta vägen, det är mörkt och jag ser inte vad som finns på sidorna, men det är skog på båda sidor.
Ögonblicket innan Elin Holmgren-Karlsson kolliderade med vildsvinskultingarna var hemskt.
– Jag har aldrig kört på vilt förut. Jag tänkte bara att jag skulle hålla hårt i ratten och släppa gasen. Antagligen bromsade jag också.
Kvar på vägen låg fem griskultingar efter olyckan. Suggan och ett okänt antal kultingar var borta.
– Jag blev jätteledsen och chockad. Jag kunde inte tänka klart. Jag gjorde fel, jag åkte bort 150 meter och ringde Leif på räddningstjänsten, som jag känner. Han sa "men herregud Elin, du måste ju stanna kvar och ha varningsblinkers på, annars kan ju andra köra på dem".
Elin Holmgren-Karlsson körde tillbaka och ringde samtidigt polisen, som pratade med henne tills hon lugnat sig. Senare kom eftersöksjägaren, och Elin Holmgren-Karlsson kunde köra hem med bilen, som var intryckt i fronten.
– Airbagen löste inte ut, men jag fick ont i nacken och huvudet efter olyckan. Det var jättejobbigt att köra samma sträcka igen när jag skulle jobba kväll. Jag är ännu mer observant nu, säger hon, som vill berätta vad som hände för att om möjligt få andra att vara mer uppmärksamma i trafiken.
Hittills i år, fram till den 31 augusti, har 2 274 viltolyckor rapporterats in, bara i Sörmland. Värst drabbade är de större vägarna nära de större städerna. Fördelat på djurslag handlar det om 1 358 rådjur, 463 vildsvin, 285 dovhjortar, 120 älgar, 30 kronhjortar, två örnar, ett mufflonfår, två vargar och en utter, samt 12 "övriga djur", enligt sidan viltolycka.se.
– Vi börjar se vildsvinen och dovviltet komma i statistiken, men annars är rådjur absolut vanligast i olyckorna. Kronhjortarna är få, de verkar undvika trafiken på ett annat sätt, säger Leif Fredriksson från Västra Sörmlands räddningstjänst.
I statistiken återstår månaderna september till november, den mest olyckstyngda perioden på året.
– Jag tror vi kommer upp mot 4 000 viltolyckor i Sörmland i år, säger Jan Olevall, viltolycksansvarig hos polisen i Sörmland.
Att månaderna september/november är mest olycksdrabbade har flera sannolika förklaringar.
– Flest olyckor sker i gryningen och i skymningen. Därför är det färre olyckor på sommaren, när solen går upp 02-03 på morgonen och ner 22-23 på kvällen. Djurens rörelser sammanfaller inte med pendlingstrafiken då, säger Jan Olevall.
Den här veckan pågår polisens nationella insatsvecka mot viltolyckor. Under veckan driver polisen tillsammans med Nationella viltolycksrådet informationkampanjer om riskerna på vägarna. Bland annat informerar man om att man ska försöka undvika väjningsolyckor, när förare väjt för djur och i stället kört in i ett träd eller in i mötande trafik.
– Man kan försöka tänka på att inte väja för mindre djur, som harar och rävar. Vi rekommenderar att man inte väjer för rådjur heller, men vi är medvetna om att det är svårt att köra rakt på, säger Jan Olevall.