Tv-kocken hämtade inspiration i Flen

Krögaren och tv-kocken Niklas Ekstedt har gjort en inspirationsaresa genom Flen med omnejd. Björksavssirap och ost imponerar.

Niklas Ekstedt är driver bland annat krogen Ekstedt i Stockholm som sedan 2013 har en stjärna i Guide Michelin.

Niklas Ekstedt är driver bland annat krogen Ekstedt i Stockholm som sedan 2013 har en stjärna i Guide Michelin.

Foto: Maja Suslin/TT

Sörmland2020-07-26 12:00

Det första stoppet på stjärnkockens färd blev Högtorps gård som drivs av Lena Engelmark Embertsén. Det är en ekocertifierad gård där de tar tillvara på råvaror från skogen.

– Det var otroligt spännande för de använder det matmässiga i skogen. Ofta associerar man träd till virke, papper eller ved men här tar de istället till vara på skogens smaker. De gör granbarrssylt, karljohan-olja och björksavssirap, berättar Niklas Ekstedt.

Björksavssirapen smakar lite som en blandning av lönnsirap och balsamico, säger han, och han ser fram emot att själv testa att laga mat med den. 

– Det som är kul med Lena är att hon satsar på att fånga skogens smaker snarare än att utvinna livsmedel. Oftast gör ju en producent ost, kött, grönsaker men hon satsar mer på en smakessens.

Under resan passade Niklas Ekstedt också på att besöka Jürss mejeri nära Hälleforsnäs.

– Deras ost är fantastiskt god. Jag har köpt in varor därifrån sedan innan men det var roligt att besöka dem på plats.

Han tror på Sörmland som en nykomling på den svenska matscenen och att man vinner mycket på att som kock ta tillvara på landskapet man lever i.

– Jag ser en enorm potential för gastronomi i Sörmland. Att skogsbruk och jordbruk kommer så nära varandra och kan kombineras smakmässigt öppnar upp för stora möjligheter att vara innovativ. 

Niklas Ekstedt driver krogen Ekstedts i Stockholm. Han har också lett bland annat tv-programmet Niklas mat på SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!