Enligt människor som brukar hjälpa Folkestatiggarna med mat och kläder har tiggarna blivit så rädda för den konkurrerande grupperingen att de har flytt till en annan kommun.
– Det här handlar om två olika grupperingar som slåss om herraväldet och om att tigga på de bästa platserna i stan, säger Kari (fingerat namn) till ekuriren.se
Kari talar om maffiametoder och är precis som sina vänner mycket oroad över utvecklingen. Och om hur bråken påverkar romernas situation. För de som vill ha bort tiggarna från de bästa tiggarplatserna och som bråkar, är inte romer, enligt Kari. Men eftersom alla tror det, finns det risk att alla romer får dåligt rykte och smutskastas.
– De som bråkar nu är minoritetsgrupper från Rumänien och Bulgarien. Jag är orolig för att alla romer får skit nu när det är andra grupperingar som ställer till problem, säger han.
De romska tiggare som bodde under bron ute i Folkesta har nu flytt från platsen. Deras vänner visar kläder, lite möbler och andra föremål som ligger kvar. En förstörd vält bil ligger på sidan på marken och vittnar om dramatiken. Vännerna ska nu försöka hitta romerna och ge dem de ägodelar som de inte fick med sig. Men de är väldigt rädda allihop och säger att grupper med flera bilar och mellan 15 och 20 personer rör sig runt om i stan och gör allt för att visa andra tiggare att de ska hålla sig borta.
En man, medarbetare i Frälsningsarmén, berättar att konkurrenterna vid ett annat tillfälle ska ha lagt ut fotanglar på den lilla grusväg i Folkesta som leder till de romska tiggarnas läger - för att punktera däcken på deras bilar och hindra dem att komma ut.
Samtidigt med dramatiken i Folkesta diskuterar kommunen och polisen ordningen när det gäller de tiggare som bor tillfälligt vid Skogstorpsvägen. Polisen konstaterar att bosättningen inte är tillåten och att räddningstjänsten har fått rycka ut flera gånger till platsen eftersom man eldar där.
– Vi kommer att ge dem tillsägelse när tid finns, säger polisen Staffan Grenehammar.
Andra poliser arbetar parallellt med utredningen kring bråket som ägde rum utanför Lidl på tisdagsmorgonen. Polisen konstaterar att det handlar om en konflikt mellan två grupperingar om tiggarnas platser och att man arbetar med utredningen.
– Vi måste strukturera upp arbetet. Mycket är redan gjort. Men ingen är gripen och ingen är misstänkt. Vi har säkrat spår och har tagit olika saker i beslag. Olika former av tillhyggen. säger polisen Anton Ayyad.
Tryggve Lundh, utvecklingsdirektör och ansvarig för flyktingfrågor i Eskilstuna kommun, betonar att kommunen inte avvisar några människor. Alla EU-medborgare ska behandlas lika, säger han. Däremot måste man följa lagen och det gäller alla. Det kan till exempel gälla förbud mot långtidscamping, att man bryter mot ordningslagen eller om det handlar om någon form av sanitär olägenhet, säger Tryggve Lundh. Och detta arbete gör man tillsammans med polisen.
Och den som inte följer lagen och blir uppmanad att flytta, blir inte anvisad någon ny plats av kommunen, betonar Tryggve Lundh.