Två pigga 70-åringar som gjorda för varandra

70 år och ännu i sin fulla kraft. Så kan Stig Svallhammar och hans jämngamla engelska sportbil "Morris" bäst beskrivas. "Det känns kul att köra omkring i en bil med samma fina årgång som en själv", säger Strängnäsbon som nyligen fyllde jämnt.

"Det känns kul att köra omkring i en bil med samma fina årgång som en själv", säger Stig Svallhammar om sin MGTD från 1951.

"Det känns kul att köra omkring i en bil med samma fina årgång som en själv", säger Stig Svallhammar om sin MGTD från 1951.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2021-09-09 20:08

1951 – året då Winston Churchill återväljs till premiärminister i Storbritannien, makarna Ethel och Julius Rosenberg döms till döden i USA, anklagade för att ha spionerat för Sovjetunionen och filmklassikern Afrikas drottning, med Katharine Hepburn och Humphrey Bogart, går upp på de amerikanska biodukarna.

Som om inte det vore nog är det också samma år som Stig Svallhammar föds och hans engelska sportbil, Morris, tillverkas – båda två vid god vigör och på bra humör.

undefined
"Det känns kul att köra omkring i en bil med samma fina årgång som en själv", säger Stig Svallhammar om sin MGTD från 1951.

– Jag har alltid gillat bilar och har under årens lopp haft såväl engelska småbilar som större jänkare – och en Trabant. När tillfället bjöds slog jag till och köpte den här MGTD:n, säger jubilaren när vi träffas på hans garageuppfart där Morris, som den benvita bilen är döpt till, står och glänser.

Bilen, som Stig fick hem till Sverige i början av förra året, har tidigare ägts av en kompis till honom som bor i södra Tyskland.

– Han importerade den från England för många år sedan med avsikt att använda den som golfbil. Men maten och drycken är så god i Tyskland så han fick svårt att komma ner i den. Sittbrunnen är ganska trång och jag fick nästa själv sätta mig på sparrisdiet för att kunna ta plats, säger Stig Svallhammar och ler.

undefined
MGTD:n välsignades inte med en modern tankmätare på instrumentpanelen. Med en graderad trästicka går det däremot att få ett korrekt svar på återstående mängd bränsle.

Att bilen skulle döpas till Morris var förresten hustrun Anitas förslag.

– Hon föll för namnet och det har en trevlig brittisk klang. Det passar för övrigt utmärkt då märkets grundare hette William Richard Morris.

MG:s modell TD var den första av märket som byggdes vänsterstyrd, vilket gjorde att många gick på export till USA där den också blev mycket populär. Stigs exemplar är tillverkad i november 1951 och importerades tidigt av en bilhandlare i Nederländerna.

undefined
Strängnäsbon Stig Svallhammar köpte sin MGTD från en bekant i södra Tyskland i början av förra året.

– Jag är ganska säker på att den tillhörde en medarbetare på Royal Air Force, RAF, då det låg en flygbas där den stod registrerad och bilen fick följa med tillbaka till England igen 1960.

MGTD:n är en roadster och saknar baksäte. Stigs 51:a har 65 hästkrafter och en toppfart på närmare 130 kilometer i timmen.

– Det kanske inte låter så mycket, men på den tiden åkte den ifrån det mesta. Det har körts tävlingar med modellen både i England och på racingbanor i Europa. Bilen var dessutom serietillverkad, vilket gav den en förhållandevis vettig prislapp.

undefined
Stig Svallhammer med sin årgångskamrat "Morris" vackert parkerade i Västerviken.

Det första Stig gjorde efter att ha fått hem bilen i januari i fjol var att göra rent bensintanken och gå igenom bränslesystemet. 

– Den hade blivit stående i ett garage i närmare 20 år och gick lite ojämnt så jag passade också på att byta ut det gamla tändsystemet till ett elektroniskt. Nu går bilen klanderfritt och passerade senaste besiktning med blankt papper.

undefined
Instrumentpanelen på en MGTD – en sann stilstudie.

Vi tar plats i sittbrunnen och vrider om tändningen. Morris startar villigt och efter lite lirkande med koppling och växelspak glider vi ut genom villakvarteren och Strängnäs. Turen går över Fogdös slingriga vägar innan vi gör stopp för en behövlig bensträckare vid Vansö kyrka.

undefined
MGTD:n på Fogdös slingriga vägar. "Med Morris ska man glida fram och känna vinden i håret", säger Stig Svallhammar.

Som mest noterar vi knappt 70 kilometer i timmen och trots att vi blir omkörda av flera bilar känns hastigheten som det dubbla. I synfältet ligger det böljande landskapet, som dock känns sekundärt i jämförelse med motorhuvens vackra linjer.

– Det är inte som att ha en modern bil. Den är lite primitiv och man får inte ha bråttom. Med Morris ska man glida fram och känna vinden i håret.

undefined
MGTD:n har ett klassiskt vackert designspråk.

Förra året gick paret Svallhammar med i svenska MG-klubben, som med sina cirka 2 200 medlemmar är en av landets största märkesklubbar.

MG Car Club Sweden, som den korrekta benämningen är, ger bland annat ut en egen tidning och medlemmarna har tillgång till ett digitalt tekniskt arkiv och möjlighet att få mekartips på klubbens teknikforum. Dessutom arrangeras årligen över 120 bilträffar i klubbens tio regionala avdelningar.

– Än så länge har varken covid eller vädret tillåtit det men vi hoppas på några trevliga träffar att åka på framöver. 

undefined
Bilen har ett tidsenligt formspråk och är försedd med många kromade detaljer.

Under sommaren har det främst blivit en och annan shoppingtur till lanthandeln Granbecks livs på Fogdö och var än Morris stannar till kommer det fram folk och vill snacka.

– Det är ett väldigt kontaktskapande fordon och det är lätt att förstå. Många – och även yngre människor – vågar sig fram och säger: "en sån där hade min moster" eller "pappas gamla chef hade precis en sådan bil". Det är bara roligt. Morris är en väldigt charmig bil – och av en förträfflig årgång.

MGTD

MG T-Type Midget är en serie sportbilar, tillverkade av den brittiska biltillverkaren MG mellan 1936 och 1955.

Bredd 1, 49 m, längd 3,68 m och höjd 1,35 m. Tomvikt 941 kg och lastad med två passagerare 1120 kg.

Tanken rymmer 57 liter. Dubbla SU-förgasare, 4-växlad, motor 1250 cc, 4 cylindrar, 54 hkr.

TD:n var den första MG som byggdes med ratten på vänster sida.

29 664 exemplar tillverkades.

Topphastighet 126 km/h. Stig Svallhammars bil är byggd på MG-fabriken i Abingdon-on Thames, England, 1951.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!