Tvivel inför besked om Palmemordet

I dag, onsdag, ska Palmeåklagaren Krister Petersson berätta vad utredningen kommit fram till. Men kommer gåtan om vem som sköt Olof Palme att få sin lösning då?

Kommer mordet på Olof Palme att få sin lösning? Åklagare Krister Petersson ska ge besked i dag onsdag. Tidigare S-politikerna Alf Egnerfors och Marita Bengtsson samt tidigare polisen Börje Carlsson tvivlar på att vi får svar.

Kommer mordet på Olof Palme att få sin lösning? Åklagare Krister Petersson ska ge besked i dag onsdag. Tidigare S-politikerna Alf Egnerfors och Marita Bengtsson samt tidigare polisen Börje Carlsson tvivlar på att vi får svar.

Foto: TT/Sörmlands media

Sörmland2020-06-10 04:00
undefined
Åklagare Krister Petersson kommer att ge besked om det väcks åtal eller ej i utredningen om mordet på Olof Palme. Många hoppas få svar på vem som mördade statsministern.

Det har gått drygt 34 år sedan Sveriges statsminister, socialdemokraten Olof Palme, sköts till döds. Och nu i dag, onsdag, kan mordgåtan till sist få sin lösning. Då håller utredningsledaren och åklagaren Krister Petersson pressträff. 

Förväntningarna har varit högt uppskruvade åtminstone sedan Petersson i tv:s "Veckans brott" i februari sa att han är "positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det".

Men kommer vi verkligen att få veta vem mördaren är, eller var? Bland socialdemokratiska politiker som var aktiva på Palmes tid tvivlas det.

Marita Bengtsson var riksdagsledamot 1986. Hon har också varit kommunalråd i Katrineholm. Hon tror inte att vi kommer att få svar på vem som mördade Olof Palme. Det har gått för lång tid för att det ska vara möjligt, tror hon – även om hon förstås hoppas att det ska läggas fram övertygande bevis för vad som hände. 

– Det vore fantastiskt.

undefined
Marita Bengtsson, tidigare riksdagsledamot och kommunalråd för Socialdemokraterna, tror inte att vi får någon entydig lösning på mordgåtan.

Hon minns mordet på statsministern som chockartat och tiden därefter som tung. 

– Jag kommer ihåg det som om det var i går. Jag fick besked på natten, det var en i familjen som hade hört och som ringde mig. Sedan kunde man ju inte sova mer den natten.

Det har ofta beskrivits som att Sverige förlorade sin oskuld i och med Palmemordet. Marita Bengtsson håller med.

– Man trodde inte att något sådant skulle kunna hända i Sverige.

Alf Egnerfors i Eskilstuna har även han varit riksdagsledamot samt innehaft en rad andra politiska uppdrag för Socialdemokraterna. Han räknar med att Krister Petersson har något intressant att komma med eftersom han kallat till presskonferensen.

– Det ska bli spännande att se vad han tänker presentera. Det tror jag att många funderar på.

Men inte heller Alf Egnerfors tror på några entydiga svar.

– Den möjligheten tror jag är förbi sedan länge, det slarvades nog bort i början av utredningen, av (dåvarande spaningsledaren) Hans Holmér.

När mordet skedde, 1986, var Egnerfors ombudsman för Kommunal. Som aktiv socialdemokrat hade han vid flera tillfällen träffat och lyssnat till Palme. Även han minns nyheten om mordet väl.

– Jag blev väckt klockan fem på morgonen. Då satte man på radio och tv. Men varken SR eller SVT hade någon riktig nyhetsbevakning nattetid på den tiden, så det var mycket som var ganska valhänt, minns han.

Börje Carlsson är före detta kriminalpolis från Eskilstuna och har skrivit flera böcker om sitt yrkesliv och om brott i Sörmland. Han kommer att följa onsdagens presskonferens med intresse.

undefined
Börje Carlsson, pensionerad polis i Eskilstuna.

– Den här åklagaren har varit väldigt duktig på att bygga upp spänningar och förväntningar, säger Börje Carlsson.

Men inte heller han tror att vi får se någon riktig lösning på mordet.

– Jag hoppas att jag har fel. Men jag tror inte att det kommer någon lösning. Det har gått så lång tid.

Carlsson säger att många duktiga har poliser varit inblandade i utredningen även om det begicks fel i början. Att man nu efter 34 år skulle ha kommit till ett genombrott tror han inte.

Under senare tid har det spekulerats mycket om den så kallade Skandiamannen, som befann sig i närheten av mordplatsen då mordet begicks, och som har pekats ut som mördaren. Han är död sedan länge. Att peka ut honom, eller någon annan avliden, som den skyldiga är problematiskt eftersom det finns anhöriga kvar i livet, påpekar Carlsson. I så fall måste man vara helt säker.

– Då måste man ha jäkligt bra på fötterna.

Fotnot: Intervjuerna till artikeln gjordes innan uppgifterna om att utredarna ska ha hittat mordvapnet publicerades i Aftonbladet.

Här ser du pressträffen om Palmemordet. Den startar 09.30.

Palmemordet

Statminister Olof Palme sköts till döds klockan 23:21 den 28 februari 1986 i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan i centrala Stockholm.

Under årens lopp har en lång rad teorier lagts fram om vem eller vilka som låg bakom mordet, allt från att det rör sig om en "ensam galning" till konspirationer.

I dag, onsdag, ska åklagare Krister Petersson ge besked om det kommer att väckas något åtal eller om utredningen läggs ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!